Další peníze na uprchlíky. Balkánu zaplatíme 81 milionů

Česká republika poskytne zemím, ve kterých je v tuto chvíli nejvíce běženců, přes 81 milionů korun. Oznámil to ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který se v Lucemburku sešel se svými evropskými kolegy.

Ilustrační fotografie
reklama

Peníze by měly pomoci zastavit ohromnou vlnu uprchlíků, která se do Evropy valí přes balkánské státy. Právě balkánská cesta je v tuto chvíli ta nejvytíženější. Cílem konference v Lucemburku, kde ministr Zaorálek nabídl pomoc tři miliony eur, bylo podpořit zapojení všech partnerů - tedy nejen EU, ale i balkánských států - a zajistit současné uprchlické a migrační toky. 

Pomoc od států Unie má za cíl stabilizovat situaci hlavně na balkánské migrační trase - přes Makedonii, Srbsko a dál do Maďarska. Kromě financí Česko nabízí administrativní síly a technické vybavení. "Prostě pomoc v tom, aby zvládli registrace. Země, které dnes chtějí vstoupit do Evropské unie, musí cítit evropskou pomoc, abychom věděli, že tu vlnu zvládáme všichni společně," dodal Zaorálek.

Na pondělní schůzce evropských ministrů zahraničí budou země Visegradské čtyřky požadovat, aby bylo možné uprchlíky vracet i do Turecka. "My budeme požadovat, aby Turecko bylo zařazeno do takzvaných bezpečných zemí , aby se stalo místem, kde by docházelo k registraci uprchlíků. Musí být vytvořeny podmínky takové, aby ti, kteří do Turecka přicházejí, nepokračovali volně do Evropy," vysvětluje Zaorálek.

Proti zařazení Turecka mezi takzvané bezpečné státy protestují Německo nebo Francie. Vytýkají mu zejména údajné útoky na svobodu tisku nebo konflikt s kurdskou menšinou.

Kvůli migrantům budou už od zítřka také rozšířeny namátkové kontroly na česko-rakouských hranicích. Už dnes ale začíná přerozdělování 160 tisíc uprchlíků. První skupinku o dvaceti lidech přijme Švédsko.

Témata: CZK | uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky