Máme práci a ubytování pro 10 syrských rodin, hlásí Hamé. Lidé z toho šílí

Už před měsícem společnost Hamé oznámila, že by mohla poskytnout práci a ubytování asi deseti syrským rodinám, které utíkají před válkou. Na sociálních sítích se strhla vlna kritiky, firma ale dál trvá na svém. Šéf firmy Hamé Martin Štrupl nevidí na nabídce nic špatného. Stejně tak nepovažuje za špatné vyrábět halal potraviny, tedy takové potraviny, které jsou pro muslimy čisté.

Evropa zachraňuje uprchlíky
reklama

Pomoc Syřanům firma podle Štrupla nabídla i proto, že na českých úřadech práce se prý velmi obtížně hledají kvalifikovaní pracovníci, kteří by zároveň měli chuť do práce. Syřané sice přichází z daleka, jejich země je ale kulturní a chuť do práce jim prý nechybí. A pokud se zapojí a osvědčí se, mohlo by to podle něj zavřít pusy těm, kteří šíří kolem uprchlické situace hysterii.

„Jsou jednotlivci, kteří se vždycky ozvou. Nevidím však důvod, proč bychom nemohli vyrábět potraviny s certifikátem halal. Děláme také třeba košer výrobky pro židovskou komunitu. Nekvalifikované reakce se objevují vždy, na prodejích jsme to však nijak nepocítili. To bychom nemohli dělat prakticky nic. Každý krok ve vztahu k veřejnosti s sebou nese nějakou reakci," uvedl v rozhovoru pro MF Dnes šéf Hamé.

Právě kroky spojené s vyráběním halal jídel a nabídkou práce uprchlíkům vyvolaly na sociálních sítích před měsícem doslova peklo. „Tak prý se přejmenujete na MUHAMÉ," uvedl na stránce společnosti Josef Mottl. „Tak jsem si dal včera tu práci a obešel s vytištěným článkem o sluničkářském úmyslu Hamé všechny šoféry na place. Všichni do jednoho prohlásili (několik desítek šoférů), že už si v životě nekoupí na pumpě bagetu od Hamé," přidal se k němu Martin Reichel.

Další mluvili o firmě jako o vlastizrádci, jehož výrobjy budou bez výjimky bojkotovat. „Kupovali jsme Vás jako domácí značku z muslimákama kteří si azyl zaslouží jste u nás skončili. Od Vás už nekoupíme nic zbohem vlastizrádci!!!!" rozčiloval se Richard Křupala.

Pokud se opravdu najde 10 rodin, jejíž členové by byli ochotni v České republice žít a ve společnosti Hamé pracovat, firma má v plánu zajistit jim i ubytování. Zároveň ale dodává, že si tak rozhodně zaměstnance nechce kupovat. Pokud se Syřané této šance nechopí, bude firma hledat jinde.

Témata: uprchlíci | Hamé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky