Kalousek se k něčemu přiznal. Týká se to jeho voličů

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek přiznal, že zastával zájmy svých voličů, jak jsem uměl, když jsem byl v koalici. "Teď zastávám zájmy svých voličů, jak umím, když jsem v opozici," podotýká s tím, že ČSSD a ANO si navzájem nevěří.

Miroslav Kalousek
reklama

Jako šéf poslanců TOP 09 Kalousek vyhlásil taktiku, že dokud ve Sněmovně nebudou projednány opoziční návrhy, bude blokovat jednání o návrhu poslance ANO Volného na vyšší zdanění hazardu. "Není naší vinou, že vládní novela byla předložena pozdě a špatně. Daně se mají vždy měnit vládní novelou. A ne použitím poslaneckého návrhu. A není naše vina ani to, že až do minulého týdne se koalice nedokázala dohodnout na sazbách. A není naše vina, že je tu fronta 31 poslaneckých návrhů, které koalice neskutečně arogantně odmítá vůbec projednat," uvedl v rozhovoru pro Právo s tím, že nerozdíl od jeho působení ve vládě nebyl volán k odpovědnosti. "Kdyby to po nás někdo tvrdě vyžadoval, tak bychom mu vyhověli," dodal.

"Měli jsme své priority. To, že se oni neuměli za své priority brát, tak jsme je přehlíželi. Nikdy nám to nějak silně nepřipomínali. Musím se ohradit proti tomu, že bychom jen kritizovali a nic nenavrhovali. Předložili jsme desítky návrhů. Na to mi Babiš řekne, že to jsou kraviny, které my projednávat nebudeme. O tom nemůže rozhodnout Babiš, ale Sněmovna. My nechceme blokovat vládní návrhy. Ale odmítám přiznat, že poslanec Volný má přednost před poslankyní Semelovou. Oba mají stejný mandát, jsou zhruba stejně staří, stejně šaramantní, mají podobné myšlení, rodinnou anamnézu. Před ústavou jsou si rovni. Tady je nějaká fronta návrhů podaných v čase a slušný člověk v té frontě nepředbíhá," podotkl Kalousek.

"Přiznávám, že jsem zastával zájmy svých voličů, jak jsem uměl, když jsem byl v koalici. Teď zastávám zájmy svých voličů, jak umím, když jsem v opozici. Pokud to oni neuměli, když byli v opozici, není to moje vina. Protože ČSSD a ANO si navzájem nevěří, tak se drží už půl roku v šachu dvěma rozdílnými předlohami, vládním návrhem o rozpočtovém určení daní, tedy penězi pro kraje, a návrhem poslance Volného, což je jiná kategorie. A trvají na tom, že musejí být projednány spolu. Lidovci to dodneška asi nepochopili, jen jim u toho svítí," dodal.

"My tvrdíme, že jim to projednáme, dokonce i podpoříme, ale musejí jednat i o našich návrzích. Ale proč by měl mít přednost poslanec Volný před poslankyní Semelovou? Jen proto, že si to myslí poslanec Babiš? Odmítám, aby na návrh slovensko-balkánského diktátora byl jeden návrh shledán tak lehkým, že se jím Sněmovna nebude vůbec zabývat," pokračoval Kalousek.

TOP 09 podle něj vyšší zdanění hazadru podporuje. Ve Sněmovně zveřejnil Kalousek skutečná čísla týkající se pomluv o tom, že podporuje hazard. "Objektivním faktem je, že jediným ministrem financí, který zdanil hazard, jsem byl já. Klub ANO tvrdí, že Kalousek byl vždy spojen s hazardem, neboť podepsal videoloterijní terminály. To je pomluva. Jejich povolení podepsal ministr financí Sobotka v roce 2004. Tempem 400 terminálů za měsíc jich bylo v době, kdy jsem byl ministrem, zrušeno 12 389. Za ministra Fischera tempem 110 za měsíc jich přibylo 549. A za ministra Babiše tempem 187 za měsíc jich zase 3 225 ubylo. To jsou čísla, o kterých není pochyb," vysvětlil.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky