Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Připravte si peněženky, toto nás přijde draho, varuje politička

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Opozice se pravidelně pouští do Andreje Babiše a jeho podnikání. Jeho kritici mu rádi a část připomínají, kolik vstupem do vysoké politiky získal. Teď si do něj ostře rýpla pražská zastupitelka za ODS Alexandra Udženija.

Podle političky připomíná působení Andreje Babiše ve vládě a na ministerstvu financí známou soutěž, i když s poněkud pozměněným názvem „Chcete být miliardářem?". Připomíná také, že podle magazínu Forbes narostl Babišův osobní majetek za rok 2014 o 4 miliardy na 64 miliard korun.

„Není divu, když za poslední dobu nastalo mimo jiné následující:

a) odpustil na daních celému koncernu Agrofert necelých 1,5 mld. z celkových 5,8 mld. daňových úlev pro celou ČR. To je 25 %!b) 1 miliardu si odklepl z českých a evropských dotací

c) jeho firma Uniles vyhrála 3 mld. zakázku

to jsme na "pouhých" 5,5 mld.

d) došlo ke zvýšení rozpočtu pro Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond ze 100 mil. na 2 mld. (tento fond financuje rozvoj venkova, zemědělství – takže jistě věříme, že to půjde malým a středním podnikatelům v zemědělství, že?)

e) dalších 13,5 mld. chce ministr Babiš poslat navíc na fond rozvoje venkova (přeloženo "rozvoj Agrofertu")

+ kauzy jako Agrotec, biopaliva a další a další..."

Podle političky se měla po nástupu hnutí ANO změnit hesla na „transparentnost, protikorupční boj, lepší výběr daní a efektivita!!!" To se ale podle ní nestalo.

„Pojďme si to zrekapitulovat. Šetří se na toaleťácích, na ničem jiném. Bojuje se hlavně proti živnostníkům a jakékoliv konkurenci oligarchy. V době hospodářského růstu se daně vybírají dokonce hůře než dříve, a k tomu se dává nehorázně více daňových úlev ministrovi financí, který je za daně odpovědný. A efektivita? No na ten zbytek si napíše zákony na míru Agrofertu, aby miliardy tekly i v budoucnu - až ministrem nebude," ostře kritizuje ministra financí Udženija na sociálních sítích.

Podle ní na takovou politiku doplatí hlavně občané. „Připravte si peněženky, dámy a pánové, protože transparentní jízda současného ministra financí nás bude stát pěkně draho. Chcete být miliardářem? Pořiďte si stát jako firmu!" dodává kousavě občanská demokratka.

Témata:  Andrej Babiš

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy