Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci se bojí Zemana. Do Česka nechtějí

Zařízení pro uprchlíky Bělá pod Bezdězem
Zařízení pro uprchlíky Bělá pod Bezdězem
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Česko by mělo podle kvót Evropské komise přijmout několik tisíc uprchlíků. Ti k nám ale nechtějí a raději by šli do jiných zemí. Mimo jiné se například bojí prezidenta Miloše Zemana.

Do Česka přiletí první uprchlíci 12. října. Uvádí to Hospodářské noviny s tím, že jde o syrské rodiny s nemocnými dětmi, jejichž přijetí z uprchlických táborů z Jordánska schválila vláda už v lednu. Původně jich mělo být 70, nakonec se ale dostaví pouze 32. Většinou prý proto, že toho o Česku moc nevědí nebo doufají, že budou přesídleni do jiných západních zemí.

Ti, kteří o Česku něco vědí, se do něj podle deníku bojí vyrazit. Některé rodiny prý přímo citovaly výroky prezidenta Miloše Zemana o tom, že uprchlíky v Česku nikdo nechce, nebo se ptaly na to, proč jsou uprchlíci drženi v detenčních zařízeních.

Česko se ale zavázalo, že v příštích dvou letech přijme 400 lidí z uprchlických táborů mimo Evropskou unii, z toho 100 by mělo přijmout do konce letošního roku. V tom může být ale problém, a jelikož k nám běženci nechtějí, může se tento termín kvůli nezájmu protáhnout.

Celá EU se zavázala přesídlit z táborů v Jordánsku, Turecku a Libanonu zhruba 22 tisíc běženců. Ti si ale mohou vybrat, jestli chtějí v táboře zůstat, nebo čekat, zda jim azyl nenabídne nějaká jiná země. Do Česka se většina z nich nehrne.

Témata:  Miloš Zeman uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy