Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Povinné údaje na jízdenku? Evropu možná čeká zásadní změna

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ačkoli jsou teroristické útoky v Evropě relativně okrajovou záležitostí, Evropská unie nechce ponechat nic náhodě. Zvažuje proto posílení bezpečnosti na železnici, například formou jízdenek, které by obsahovaly přímé informace o cestujících.

Evropská unie chce novými pravidly reagovat na srpnový útok v rychlovlaku směřujícím do Paříže. Jednou z možností, o které odborníci na terorismus uvažují, je, že by jízdenky obsahovaly údaje o cestujících a kontroloři ve vlacích by měli přístup k Schengenskému informačnímu systému. V rozhovoru pro EurActiv to uvedl protiteroristický koordinátor EU Gilles de Kerchove.

Vlakové jízdenky by tak nově mohly nést povinně údaje o cestujících, kteří na ně cestují. Průvodčí by naopak mohli mít přístup k Schengenskému informačnímu systému, aby zjistili, zda se ve vlacích nepohybují osoby podezřelé z terorismu. 

"Existují různé způsoby, jak odhalit podezřelé chování na nádraží nebo ve vlaku. Lidé, kteří na nádraží a ve vlacích pracují, také mohou projít výcvikem," upozornil de Kerchove, který v Praze vystoupil v rámci bezpečnostního fóra Internal Security Forum Prague 2015.

Podotkl, že nemá smysl zbytečně narušovat vlakovou dopravu, protože železnice je prostředek pro dopravu, který je velmi přátelský k životnímu prostředí. Nechce tudíž zavádět ve vlacích podobná bezpečnostní pravidla, jaká platí v letadlech. "Také měřítka jsou úplně jiná. Sedm milionů lidí cestuje vlakem každý den jen v samotném Německu," dodal. 

O vlakové bezpečnosti už na konci srpna jednali ministři vnitra a dopravy z osmi členských zemí společně se zástupci Švýcarska, evropským komisařem pro migraci, vnitřní věci a občanství Dimitrisem Avramopulosem, komisařkou Bulcovou a de Kerchovem. Další schůzka je v plánu na 8. října v Lucemburku.

Témata:  vlaky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy