Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cesta z Jadranu bude o víkendu peklo, varuje policie

Chorvatsko, ilustrační fotografie
Chorvatsko, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Poslední prázdninový týden už pomalu končí a spousta Čechů se tak vrací ze své dovolené v Chorvatsku. Největší nápor má přijít podle dopravních policistů v pátek, sobotu a neděli, kdy se na cestách z jihu mohou tvořit dlouhé kolony.

Pro dopravu na jihu kontinentu je to možná nejhorší víkend v roce. Ve většině evropských zemí končí letní prázdniny a stovky rodin se vrací z dovolené. Cesta od Jaderského moře se může protáhnout i o několik hodin.

Několikakilometrové kolony očekávají policisté na hraničním přechodu Rupa nebo nejvytíženější chorvatské dálnici A1, kterou využívají turisté pro cesty z přímořských letovisek. Dlouhé fronty ale můžou vznikat také na mýtnici v Lučku.

"Očekáváme dopravní zácpy na hraničním přechodu Rupa a dalších přechodech. Dále předpokládáme kolony na dálnici A1 na úseku Bosiljevo-Karlovac," potvrdil Silvano Tičić z chorvatského dálničního klubu.

Chorvatsko patří už tradičně mezi nejoblíbenější destinace českých turistů. Jejich počty narůstají každým rokem - letos k Jadranu podle odhadů vyrazilo o 8 procent více Čechů než v minulém roce. Víc turistů ale v praxi znamená i větší dopravní zácpy.

"Doporučujeme všem, kteří mají tu možnost, aby se nevydávali na cestu v pátek, sobotu a neděli odpoledne," varoval Boris Skeledžić, vedoucí bezpečnosti silničního provozu v Primorsku. Naprostý dopravní kolaps prý ale na chorvatských silnicích nehrozí. Tamní policisté jsou na hustý provoz údajně dobře připraveni.

Témata:  dovolená Chorvatsko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy