Cesta do Chorvatska: Ceny známek, mýta a návrhy tras

Plánujete cestu na chorvatské pláže? Doporučujeme ji dobře naplánovat. Při vhodné volbě trasy můžete ušetřit nemalou částku. Vhodné načasování vám pak může ušetřit spoustu času.

Chorvatsko, ilustrační fotografie
reklama

Cesta do Chorvatska není zrovna krátká. Počítejte, že ujedete přibližně tisíc kilometrů. Ušetřit jich můžete nanejvýš pár desítek, podle toho, jakou trasu zvolíte.

K tomu se ale pojí i náklady na dálniční známky v zemích před Chorvatskem a placení mýtného na dálnicích v Chorvatsku. Slovinským dálnicím se můžete vyhnout, ale zase vás to bude stát více času.

Připravili jsme pro vás přehled možných tras i ceny dálničních kupónů a chorvatského mýtného. Naplánujte si cestu včas a dobře a ušetříte čas i peníze...

NEJKRATŠÍ TRASA

Jednoznačně nejkratší cestou k chorvatskému moři je trasa přes České Budějovice, Linec a Graz. Celková délka až do Zadaru činí 910 kilometrů. Jak ÚAMK upozorňuje, není to ale zároveň trasa nejrychlejší. V Česku vede mimo dálnice, v Rakousku se na dálnici napojíte až před Lincem. Čeká vás mnoho tunelů a také značné převýšení a existuje tedy riziko, že vás při cestě zaskočí dopravní zácpa. Za Lincem pokračujete po dálnici A1 a A9 až ke hranicím se Slovinskem v Grazu.

NEJOBVYKLEJŠÍ TRASA

Nejobvyklejší trasa z Prahy vede po dálnici D1 na Mikulov, Vídeň a Graz. Automotoklub varuje, že trasa sice vede pohodlně po dálnici, ale je příliš jednotvárná, takže může u řidičů vyvolávat malátnost či spánek. Navíc není jisté, jak snadno projedete po D1 v době jejích největších oprav. Podobný problém v podobě kolon na dálnicích vás může potkat i při průjezdu Rakouskem. Tam budete využívat především trasu dálnice A5 a A2. Tato trasa měří 962 kilometrů.

STŘEDNÍ CESTA

Tato cesta vede z Prahy přes Jihlavu, Znojmo, Vídeň a Graz. Měří 929 kilometrů a co do délky je tedy někde mezi výše zmiňovanými dvěma trasami. ÚAMK ale tvrdí, že tato trasa řidičům zabere nejdelší dobu. Zejména proto, že mezi Jihlavou a Vídní se nejede po dálnici, je nutné projet skrze Vídeň a navíc je na české i rakouské straně mnoho rychlostních omezení. Přesto se i tudy dostanete bezpečně až do Grazu.

Z města Graz, kde se všechny tři uvedené trasy spojují, už můžete pokračovat po jediné trase, a to po dálnici (viz mapa). Vzhledem k častým kolonám na této závěrečné fázi cesty se ale doporučuje absolvovat tuto část mimo dopravní špičky.

Dálniční známky a mýtné

SLOVENSKO

Hodláte-li vyrazit do Chorvatska, na první zahraniční dálnici patrně narazíte v Rakousku. Jen v případě, že bydlíte na severní Moravě, vyplatí se vám cesta přes Slovensko - v tom případě zřejmě využijete slovenskou desetidenní dálniční známku. Pro auta do 3,5 t stojí 10 euro.

RAKOUSKO

V ostatních případech, jak už bylo řečeno, budete muset využít placených rakouských dálnic - nevybírá se na nich mýtné, ale platí se zakoupením dálniční známky. Ta desetidenní pro auta do 3,5 t vyjde na 8,7 euro.

SLOVINSKO

Z Rakouska se dostanete do Slovinska a i tam si budete muset koupit dálniční známku. Slovinské předpisy přitom nepočítají jen s váhou vozu (do 3,5 t), ale i s jeho výškou od země u přední nápravy. Pokud dosahuje 1,3 metru, platíte jako za osobní vůz - sedmidenní známku pořídíte za 15 euro. Pokud je váš vůz vyšší, zvyšuje se cena na dvojnásobek. Existují však možnosti, jak se dálnicím ve Slovinsku zcela vyhnout. Jednu z nich najdete například na tomto blogu: Jak objet slovinskou dálnici a ušetřit osm stovek?

CHORVATSKO

V Chorvatsku, kam nutně zamíří vaše cesta od slovinských hranic, se platí za dálnice mýtným v pokladních budkách u výjezdu z dálnice - vždy podle toho, kolik jste ujeli. Mýto můžete zaplatit v kunách, eurech nebo platební kartou. Tenhle způsob je ale značně problematický - Chorvatsko tak na platech výběrčích přichází téměř o třetinu vybraných peněz. Ještě horší ale je, že zastaralý způsob výběru mýta způsobuje v dopravních špičkách obří kolony.

Proto se chorvatská vláda chystá namísto mýta zavést dálniční známky tak jako sousední země. V plánu je sedmidenní dálniční známka za 30 euro. Více čtěte zde: Cesta k moři podraží. Chorvatsko plánuje zavést dálniční známky

Zatím ale není jasné, kdy plán vejde do praxe a je naopak téměř jisté, že tuto sezónu to ještě nebude. Proto budete muset na chorvatských dálnicích strpět kolony a přinejmenším ještě letos platit mýtné.

Klíčovým dopravním bodem při cestě k moři je Záhřeb. Pokud k němu pojedete od slovinských hranic, vyjde vás cesta osobním autem na dálnici A2 Macejl - Zagreb na 48 kun (1kuna = 3,57 Kč). Míříte-li do Chorvatska přes Maďarsko, pojedete po dálnici A4 Goričan - Zagreb.

Od Záhřebu už závisí cena jízdného na tom, kam přesně míříte. Pojedete po dálnici A1, která se od Záhřebu táhne celým Chorvatskem až k jeho nejjižnější části - po Dubrovník. Za použití dálnice zaplatíte u výjezdu tolik, kolik jste ujeli.

Témata: dovolená | Chorvatsko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky