Firma Zemanova poradce je v likvidaci. Měla platit milionovou pokutu

Soud před několika dny vyměřil firmě Lukoil Aviation, jejímž jednatelem je poradce Miloše Zemana Martin Nejedlý, pokutu 27,5 milionu korun za smlouvy na obměnu leteckého paliva. Jak ale upozornil Respekt, osm dní po rozhodnutí soudu skončila firma v likvidaci.

Miloš Zeman
reklama

Nejedlý a jeho další společník Dmitrij Romaněnko mají ve firmě podle zjištění Respektu ukončenou činnost, Lukoil Aviation teď reprezentuje právník Tomáš Rychlý, který byl určen jako likvidátor a který pracuje pro kancelář Wolf Theiss. Ta zastupovala Lukoil i u soudu.

Krok může souviset právě s rozhodnutím soudu o pokutě, pokud by ji totiž potvrdil i odvolací soud, pro firmu Lukoil Aviation by to mohlo znamenat bankrot. A v tom případě by Nejedlý jako jednatel nemohl působit ve statutárních orgánech dalších firem.

"Potvrzujeme, že naše společnost vstoupila do likvidace, v jejímž průběhu budou uhrazeny veškeré závazky, tedy případně i závazky vůči státu," uvedl dnes Nejedlý 

Firma Lukoil Aviation Czech, jejímž jednatelem je poradce Miloše Zemana Martin Nejedlý, musí státu zaplatit miliony za smlouvy na obměnu zásob leteckého paliva. Soud dnes projednal poslední důkazy týkající se případu, především smlouvy státu s dalšími dodavateli z let 2009 až 2013.

Spor začal v roce 2009, kdy Státní správa hmotných rezerv uzavřela s Lukoilem smlouvu na obměnu zásob leteckého petroleje. Žaloba tvrdí, že forma odebrala petrolej za 275,6 milionů korun, vrátila prý ale jen necelou polovinu. Správa proto Lukoilu uložila pokutu.

Podle firmy však jde o protiprávní žalobu a nárok je dávno promlčený. Jednatel firmy Nejedlý je členem strany SPO, zároveň působí jako poradce prezidenta Zemana. Hlava státu už dříve uvedla, že si počká na výsledek sporu, než rozhodne o další spolupráci s ním.

Témata: firmy | Zeman, Miloš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky