Uniklý mail: Co to Babiš plánuje s ČEZem?

Několik dní před konáním valné hromady ČEZu server Neovlivni.cz získal e-mail, který může vypovídat o tom, jak se Andrej Babiš snaží posílit vliv v polostátním energetickém gigantu.

Ilustrační fotografie
reklama

Server zveřejnil část komunikace mezi ministrem financí a jeho kandidátem a dlouholetým zaměstnancem ministra vnitra Lászla Hajnala. Ten se specializuje na informační systémy a s energetikou nemá žádné zkušenosti.

Hajnal poslal Babišovi mail, ve kterém probírá společné plány. „Velice vám děkuji za důvěru. Rozumím, že situace je složitá a v žádném případě bych vám nechtěl působit komplikace. Ve věci ČEZu bych měl Variantní řešení: pro zajištění domluveného by bylo možná vhodnější mé umístění dovnitř společnosti než do DR. Mediálně by to bylo bez odezvy a informační vytíženost bude výrazně vyšší," píše v dopise kandidát do dozorčí rady ČEZu.
Dále dodává, že pokud s tím Babiš bude souhlasit, je připraven podniknout další kroky. Babiš jej poté podle serveru Neovlivni požádal o zaslání životopisu. Počátkem června pak vládnímu výboru odeslal jeho personální nominaci.

Babiš korespondenci odmítl komentovat, její autentičnost ale potvrdil sám Hajnal. Na jejím obsahu nevidí nic špatného. Jeho úkolem by prý nebylo zjišťovat pro ministra financí informace, naopak prý byl na pozici doporučen kvůli jiné věci.

„Jsem expert na informační bezpečnost, což se o mě – aniž bych chtěl, aby to vyznělo neskromně – ve státní správě ví. Díky své specializaci jsem schopen uchopit lépe ten proces toku informací. Proto jsem byl také panu Babišovi zřejmě doporučen," cituje server Hajnu.

Jak ale server upozorňuje, ČEZ má vlastní bezpečnostní odbor, který svým složením patří ke špičce v České republice. K čemu by proto byla Hajnalova přítomnost v radě, není úplně jasné.

Poté, co server Neovlivni informaci o korespondenci zveřejnil, Babiš si nominaci Hajnala rozmyslel.

Ministerstvo financí ve stejné době oznámilo, že chce na páteční valné hromadě společnosti ČEZ navrhnout, aby členům představenstva a dozorčí rady firmy nebyly vyplaceny odměny. Podle ředitele odboru strategických a majetkových účastí Petra Blažka je to kvůli tomu, že firmě klesají zisky. Proto je adekvátní, aby podíly ze zisku nebyly vyplaceny.

Témata: čez | Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky