Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chystáte se do Chorvatska? Těmto termínům se raději vyhněte

Chorvatsko, ilustrační fotografie
Chorvatsko, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Všichni se těší na dovolenou, jenže ta se může změnit v noční můru kvůli tomu, že na několik hodin uvíznete v koloně. Tady si můžete přečíst, jaké dny se očekávají na cestě do Chorvatska největší provoz na silnicích a také kolony.

Statisíce Čechů míří každoročně na pláže do Chorvatska, aby tam strávily dovolenou a odpočinuli si od každodenních starostí. Tři čtvrtiny pak podle chorvatského Institutu za turizam míří k Jadranu autem. Proto se podívejte, jakým termínům byste se měli vyhnout. Právě v tyto dny se totiž čeká největší nával na silnicích a s ním i kolony.

"Kolony na trase do Chorvatska vedoucí přes Rakousko a Slovinsko jsou již každoročním utrpením několika tisíc řidičů nejen z Čech. Proto jsme oslovili dopravní experty z rakouského a chorvatského autoklubu, aby nám poradili, v jaké dny raději nevyjíždět na tamní hlavní tranzitní trasy směrem na Jadran," uvedl mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka.

K Jadranu byste se měli vyhnout cestám 26. až 28. června, 3. až 5., 11., 18., 24. a 25. července, 1., 2., 8., 9., 15., 16., 22. a 29. srpna.

"Nejčastějším místem na kolony je hraniční přechod Macelj a Jelšane mezi Slovinskem a Chorvatskem, a to kvůli kontrole dokladů. Dále si řidiči často postojí u mýtné brány Záhřeb Lučko," upřesnil mluvčí ÚAMK.

Ačkoliv většina kolon se očekává v Chorvatsku, tak se jim nemusíte vyhnout ani v Rakousku. Tamější autoklub ÖAMTC upozornil na termíny: 11., 18. a 25. července, 1., 8., 9., 15., 22. a 29. srpna.

"Nejhorší situace bude dle odhadů odborníků o víkendu 24. a 26. července, kdy se jede Velká cena Formule 1 v Maďarsku a následující víkend 31. července až 2. srpna, kdy se dělí prázdniny v Německu, ale také se jede závod DTM na okruhu Redbull Ring u Spielbergu, který je kousek od města Graz," uzavřel Vomáčka.

Témata:  Chorvatsko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy