Řepka „babišovka“, faleš a porušené sliby. ODS se ostře pustila do hnutí ANO

Poslanci včera jednali o ukončení podpory biopaliv, kterou navrhlo hnutí ANO v reakci na mediální a politické tahanice o konfliktu zájmů Andreje Babiše. Jenže nakonec ani samo hnutí ANO návrh nepodpořilo. Politická kultura ANO v akci, komentoval situaci předseda ODS Petr Fiala.

Řepka olejka, ilustrační fotografie
reklama

Konec daňová podpory biopaliv navrhl poslanec hnutí ANO Karel Rais. Andrej Babiš ještě před hlasováním tvrdil, že mu na tom nezáleží. Svůj klub proto prý vyzval, aby podporu biopaliv nepodpořil. Ale to se nestalo, což silně pobouřilo opoziční poslance.

Místopředseda senátu Přemysl Sobotka (ODS) označil jednání ANO za faleš. Pokračuje tak podle něj dotace podniků Babiše ve výši pěti miliard. „To nemluvím o dotacích pro zemědělce při pěstování známé řepky 'babišovky'. Nejde náhodou o legalizaci tunelu státního rozpočtu v osobní prospěch ministra financí Babiše? Mám obavy, že to je největší střet zájmů v historii České republiky. Pro mnohé však pan Babiš pořád znamená spasitele. Otázka je, zda přichází z nebes nebo spíše z pekla," uvedl Sobotka.

I jeho straničtí kolegové mají podobný názor. „Dne 6.5.: hnutí ANO pro zrušení daňových úlev pro biopaliva. A dnes: 3 poslanci hnutí ANO pro, 25 proti a 15 se zdrželo. ANO, držíme slovo," rýpnul si na Twitteru Zbyněk Stanjura.

„Před pár dny Andrej Babiš tvrdil, že je mu zvýhodnění biopaliv lhostejné a ať se klidně zruší. Dnes to jeho poslanci odmítli. Opět plácal?" přidal se ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

„Politická kultura ANO v praxi: dnes hlasovali proti zrušení podpory biopaliv, které navrhli. Prostě to změníme (názor) podle ekonomických zájmů Andreje Babiše," dodal k věci předseda ODS Petr Fiala.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky