Hádka v koalici. Babiš nechce zvýšit platby za státní pojištěnce

Schvalování státního rozpočtu pro příští rok rozhádalo koalici. Proti sobě stojí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a šéf státní kasy Andrej Babiš. Hádají se o více než čtyřmiliardové zvýšení příspěvku na státní pojištěnce pro rok 2016. Babiš peníze do zdravotnictví přidat odmítá.

Andrej Babiš
reklama

Děti, důchodci a nezaměstnaní. To jsou státní pojištěnci - v Česku jich je zhruba 6 milionů. A právě pro ně chce ze státního rozpočtu získat ministerstvo zdravotnictví na příští rok - přes 4 miliardy korun.

"Udělám pro to maximum, protože je na to navázáno navýšení odměňování zdravotnických zaměstnanců, protože se kterým nic neuděláme, tak nám hrozí odchody lékařů i sester do zahraničí a ohrožení kvality zdravotní péče," tvrdí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

O navýšení platby za jednoho státního pojištěnce ze současných 845 korun měsíčně na 904 korun - ale Andrej Babiš (ANO) nechce ani slyšet. Ministr financí byl na služební cestě v Bruselu, a tak za něj mluvil Jaroslav Faltýnek, Babišova pravá ruka. "Pokud rezort zdravotnictví bude více šetřit, tak není potřeba navyšovat peníze za státní pojištěnce," prohlásil.

Koaliční partneři ale peníze do zdravotnictví přidat chtějí. "Nerozumím stanovisku ministra financí, protože je v rozporu jak s koaliční smlouvou, tak s usnesením vlády, které jsme přijali v přípravě zákona o státním rozpočtu," nechal se slyšet premiér Bohuslav Sobotka. "V koalici je rozpor a je kvůli tomu svolaná i speciální schůzka koaliční rada, která to bude řešit," doplnil Pavel Bělobrdádek (KDU-ČSL).

Opozici jsou ale prý důvody Babišova postoje jasné. Ať už ministerstvo zdravotnictví miliardy z rozpočtu dostane, nebo ne, už teď je jasné, že zdravotnické odbory spokojené nebudou.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky