Rath prozradil, kde se vzaly v krabici miliony. Zavřou mě, dodal

Bývalý hejtman středočeského kraje David Rath na rozdíl od jeho údajných kumpánů Petra a Kateřiny Kottových na svůj rozsudek teprve čeká, už nyní je s ním ale smířen. Prozradil také teorii, která by mohla vysvětlovat původ peněz v oné dnes už legendární krabici od vína.

David Rath
reklama

Rath od začátku poukazuje na to, že celý proces má jasné rysy politického monstrprocesu. Podobne vidí i včerejší rozsudek, podle kterého si manželé Kottovi odsedí 7,5 roku za mřížemi. "Pokud mám správnou informaci od obhájců, obžaloba byla vyvrácena během posledního roku a půl soudního procesu desítkami svědků a soudními znalci," řekl deníku Blesk s tím, že celé to na něj dělá dojem, že to od svého počátku bylo nějak naplánováno bez ohledu na to, jaké jsou důkazy.

Od jeho zatčení uplynuly téměř tři roky a dodnes přesně neví, kde se peníze v krabici od vína vzaly. Má ale teorii. "Mohu se domnívat, když jsem slyšel všechny ty odposlechy a vyjádření svědků, tak jsem došel k závěru, že paní Salačová sama nabízela, že sežene sponzory na volby. Domnívám se, že to mohly být sponzorské finanční prostředky. Nevím, odkud pocházela. Paní Salačová se k části dokonce hlásí jako ke svojí mzdě, kterou si vyplácela v řádu mnoha a mnoha milionů," uvedl.

Nikdy ale prý nepopíral, že spoustu lidí v jeho okolí včetně manželů Kottových žádal, aby dokázali sehnat sponzory na různé politické a volební aktivity. "Samozřejmě to neměli být sponzoři, kteří by za to něco očekávali. Tedy tam nebyla žádná vazba na veřejné zakázky. To si myslím, že do značné míry prokázaly výpovědi svědků i odposlechy," podotkl.

Rath se domnívá se, že bude rozhodovat o jeho případné vině či nevině rozhodovat stejný soud, který prý pouze plní nějaké zadání pánbůhví odkud, tak nemůže rozhodnout jinak a nemůže podle exhejtmana rozhodnout spravedlivě. "Tedy z tohoto pohledu si myslím, že to bude pro mě obdobné," posteskl si.

Na otázku, jestli je připraven na to, že ho soud pošle do vězení, odvětil: "Na 99,9 procent to čekám."

Témata: rath, david

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky