Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová úprava: Reflexní prvky pro chodce. Kolik nás to bude stát?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka / INCORP images

Pokuta až 2500 korun! Takové sankce by měla přinést novela silničního zákona, kterou schválila vláda. Tyto sankce hrozí chodcům, kteří za snížené viditelnosti nebudou mít mimo obec ochranné reflexní prvky. Kolik nás toto nové opatření, které ještě musí projít legislativním kolečkem, stát?

Zvýšit bezpečnost provozu na silnicích. To je záměr novely silničního zákona, který schválila vláda. V novele se totiž mimo jiné zavádějí povinnosti chodců nosit reflexní prvky za zhoršené viditelnosti, tedy za tmy či mlhy, na silnicích mimo obce. V původním návrhu novely bylo, že by povinnost platilo i v obcích, ale to nakonec ze zákona vypadlo na legislativní radě vlády.

Pokud tyto prvky chodci mít nebudou, hrozí jim pokuta 1500 až 2500 korun. "Nejsem velký příznivec represivních zásahů, měli bychom chodcům vysvětlovat, že je to pro jejich bezpečnost," uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

A kolik nás nové opatření, pokud projde přes parlament a podepíše ho prezident, stát? Nejzákladnější výbava není nijak drahá a může si ji pořídit opravdu každý. Navíc na spoustě bezpečnostních akcí se tyto prvky rozdávají zadarmo. Základní reflexní pásky, které si můžeme ovinout okolo ruky či nohy stojí zhruba 30 až 50 korun. Stejně jako různé reflexní přívěšky a nálepky, jejich cena se pohybuje nejčastěji mezi 10 až 50 korunami.

Někteří lidé navíc už mají problémy s reflexními prvky vyřešený, protože řada outdorových oblečení totiž tyto prvky už má na sobě. 

Reflexní prvky výrazně zvyšují viditelnost chodců, s reflexními materiály je totiž v noci viditelný až na 200 metrů, v bílém oblečení jen 55 metrů a například v modrém oblečení to je jen 18 metrů. "Reflexní materiál je v noci vidět na třikrát větší vzdálenost než bílé oblečení a více než na desetkrát větší vzdálenost než oblečení modré. Při rychlosti 75km/h potřebuje řidič nejméně 31 metrů (1,5 sekundy) na to, aby si uvědomil nebezpečí a odpovídajícím způsobem zareagoval," uvádí Besip.

Viditelnost chodců

Bezpečnostní reflexní prvky je možné si připnout na ruce, nohy, záda či batoh. Podle odborníků je ale nejlepší je umístit na místa, se kterými hýbeme jako jsou nohy nebo ruce.

Témata:  silnice, dálnice doprava

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy