Čech chtěl zaplatit útratu za americký konvoj. Takhle to dopadlo…

Americký konvoj už je na území České republiky, v pondělí by se všechny tři skupiny vojáků mely sejít na letišti v Ruzyni. Po cestě Američané narazili na stovky příznivců, našlo se ale i několik desítek lidí, kteří dávali viditelně najevo svůj nesouhlas. Jeden český podnikatel se k akci vyjádřil značně svérázně – chtěl za celý průjezd konvoje zaplatit.

Americký obrněný konvoj Dragoon Ride v Česku
reklama

Ministr obrany Martin Stropnický zveřejnil informaci o tom, že se přihlásil jeden muž, který by rád uhradil výdaje spojené s průjezdem amerického konvoje přes české území.

„Myslím, že mám pro vás dobrou zprávu. A těch není nikdy dost. Pan Lorenc, podnikatel z Českých Budějovic, nás kontaktoval s přáním uhradit za americké vojáky náklady na průjezd přes naše území. Chtěl tak vyjádřit svůj občanský postoj a podporu i dát jasně najevo, že svobodu je třeba bránit," uvedl prostřednictvím svého facebookového profilu ministr Stropnický.

Zástupci americké strany sice toho gesto ocenili, přesto ale návrh nepřijali. „Americká strana poděkovala, ale náklady si uhradí sama, přesně podle pravidel NATO. A tak jsme se s panem Lorencem dohodli, že částku ve výši amerických nákladů vloží do nedávno zřízeného charitativního fondu pro české vojáky," uvedl Stropnický, který je velmi rád, že se najdou podobně aktivní lidé.

„Klobouk dolů a velký dík!" dodal ministr.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky