Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Romové proti Romům? Lidé žádají o pomoc

Romové proti Romům? Lidé žádají o pomoc

Foto: Česká televize

Severočeské sídliště Janov se potýká s problémy. Sedm let od masových nepokojů se dál propadá do sociální tísně a znovu hrozí protiromské nálady. Lidé proto sepisují petici a žádají vládu o pomoc.

Soužití mezi majoritou a sociálně slabými, zejména Romy, zde v roce 2008 vedlo k masovým nepokojům. Ty vyvrcholily pochodem neonacistů a jejich střetem s tisícovkou těžkooděnců. Část obyvatel čtvrti nyní varuje, že se podobná situace může opakovat. Stále totiž nedošlo ke změně k lepšímu, zjistil pořad ČT 168 hodin.

V Janově nyní žije zhruba 6 000 obyvatel a více než polovina jsou sociálně slabí. Šestnáct set obyvatel proto vládě zaslalo petici, ve které varují před rostoucím napětím mezi jednotlivými částmi janovského obyvatelstva a žádají o pomoc.

"Romské rodiny jsme zvládali do deseti, patnácti procent. Dneska to je pětadvacet procent. Vzniklá petice měla usměrnit to, aby zde lidé nevyšli do ulic – a aby byla aspoň nějaká akce," řekl ČT organizátor podpisové akce František Ryba. Tvrdí, že bez řešení sociální situace hrozí občanská válka. "Situace tady vážná je, ostatně jde o sociálně vyloučenou lokalitu," potvrzuje velitel litvínovských strážníků Zdeněk Urban.

Reportéři pořadu 168 hodin ale upozorňují, že problémy nevznikají výlučně díky barvě pleti. Proti sobě zde totiž nestojí jen Romové a majoritní společnosti, ale i romští starousedlíci proti nově příchozím. "Starousedlíci jsou na zdejší život zvyklí a vědí jak žít – ale ti noví ne," řekla ČT jedna z romských obyvatelek Janova.

Místní bytové družstvo, které na janovském sídlišti spravuje asi 1300 bytů, už nyní eviduje od neplatičů více než čtyřicetimilionový dluh. Domy jsou plné potkanů a štěnic a vybydlené byty nikdo nechce. Obyvatelé některých bytů vybourali všechny příčky, aby se dostali ke kabelům pro rozvod elektřiny a mohli je prodat ve sběru. 

Podle ČT stojí na počátku janovského problému divoká privatizace v devadesátých letech, kdy tehdejší samospráva rozprodala bytový fond soukromníkům. Tím ale zřjemě přestala mít přehled o tom, kdo se do Janova stěhuje, za což město v minulých dnech kritizoval krajský radní pro bezpečnost Martin Klika. Vedení Litvínova ale prý dělá vše, co může, chyba prý spočívá v systému, který nemotivuje sociálně slabé k práci.

Témata:  Česká televize Romové

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy