Komunista se pustil do České televize. Pak se zamyslel a takhle to dopadlo

Na pomyslnou hlavu České televize se v poslední době snáší kritika ze všech stran. Přisadil si i předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, který sice s koncesionářskými poplatky nesouhlasí, zároveň ale varuje před riziky možné privatizace.

Ilustrační fotografie
reklama

Kováčik upozorňuje, že se Česká televize v posledních dnech stala tématem, které nás všechny zasahuje, a diskuse o tom, jakým směrem by se měla ubírat, vedou odborníci i laici. "Znovu bych rád zopakoval, že koncesionářské poplatky, které někteří požadují České televizi odebrat, v současné době nic neřeší, ba právě naopak. Česká televize je veřejnoprávní médium, má poskytovat vyvážené informace, nemá podléhat žádným vlivům, ať už soukromých firem či politiků," podotkl.

ČT by podle něj měla mít zcela průhledné financování, o kterém můžeme diskutovat, v žádném případě ale prý nejde zastavit její financování a tím prakticky umožnit její privatizaci. "ČT je jednou z posledních médií, jež zůstává a mělo by i nadále zůstat takzvaně ve veřejných rukou. Jen tak totiž můžeme dokázat, že informace, které na ní sleduje převážná většina občanů, budou opravdu zcela nezávislé," dodal.

Následně ale šéf poslanců připouští, že tomu tak mnohdy není. "Stále se však snažíme usilovat o koncepci a možnost kontroly, kterou by měl mít každý občan, a jeho názor by měl být vnímán jak vedením ČT, tak Radou pro televizní a rozhlasové vysílání," prozradil se.

Zamyslel se také nad názorem, že ČT má plnit poslání dané zákonem a nikoliv míněním řadového občana, který pronesl exšéf televizní rady Milan Uhde. "Pokud se však na obrazovce objeví informace, která je upravena, zmanipulována, musí mít právo i občan na toto upozornit a žádat nápravu, jinak by tato televize ztratila význam veřejnoprávního média. Co je však také důležité, vyžadovat po vedení ČT řádné hospodaření a mít možnost pravidelných kontrol i v tomto ohledu," uzavřel Kováčik.

Témata: česká televize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky