Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chemie a pesticidy v líčidlech zabíjí mládí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Dívky a žena dnes většinou nevyjdou z domu bez make-upu. Jsou díky němu sice krásnější, ale podle nové studie si jeho používáním mohou i dost uškodit.

Nová studie, kterou provedli vědci z Washingtonovy univerzity v Saint Louis pod vedením Amber Cooperové, se zaměřila na látky, jež se vyskytují v make-upu, kosmetice a odličovacích přípravcích, které ženy denně používají. Na vzorku 31 500 žen došli k překvapivému závěru. 

Líčidla mohou ženě přiblížit menopauzu v průměru o dva až čtyři roky, píše deník La Repubblica. I když výrobky kosmetických firem podléhají přísným kritériím, která mají zajistit, aby jejich používání bylo bezpečné, některé látky obsažené v kosmetice mohou urychlit biologické hodiny žen.

V krvi a moči zkoumaných žen se navíc nachází množství chemikálií jako jsou pesticidy a ftaláty, které se vyskytují i v některých kosmetických přípravcích, například v parfémech. 

"Největším problémem, co se těchto chemických látek týká, je to, že nevíme, co mohou způsobovat v kombinaci," dodala pro NBC News Amber Cooperová. Většina žen se ale kosmetiky nevzdá, určitým řešením by mohlo být třeba používání biokosmetiky. 

Témata:  lidé kosmetika

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy