Děti i senioři volají o pomoc. Ministerstvo zakročí

Děti a senioři se dnes stávají nejohroženějšími skupinami na internetu. Dětem a mládeži hrozí různé formy kyberšikany, na peněženky důchodců si zase brousí zuby “kyberšmejdi“. Národní centrum bezpečnějšího internetu (NCBI) právě na tato nebezpečí upozorňuje. Ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo vnitra se k Safer Internet Day taktéž připojují a zároveň chystají opatření ve spolupráci s NBÚ, která by měla pomoci rizika v online světě snížit.

Ilustrační fotografie
reklama

Tak jako i v případě jiných oblastí vzdělávání i v případě výchovy k bezpečnému užívání online technologií by měla sehrávat klíčovou úlohu rodina. Ovšem jak vyplývá z nejnovějších výsledků dotazníkového šetření, které provedlo UPC ve spolupráci s NCBI, je tomu právě naopak. „Třetina dětí má časově zcela neomezený přístup k internetu, bezmála třetina rodičů nemá přehled o tom, co jejich děti na internetu dělají a třetina dětí nemá stanovena žádná pravidla svého pohybu v online prostředí. Rodiče spoléhají na školu, která je pro ně garantem bezpečného připojení k internetu a pohybu dětí v jeho prostředí. V to důvěřuje nadpoloviční většina z nich," upozorňuje ředitel NCBI Jiří Palyza.

Rodiče mají také velmi nízké vnímání rizika kyberšikany u svých dětí. Domnívají se, že pouze pět procent z nich se setkalo s některým z projevů kyberšikany, zatímco na základě výsledků jiných průzkumů samy děti uvádějí, že s kyberšikanou se jich setkala více než polovina. Získané údaje jsou jasným důkazem důležitosti posilování role školy v oblasti vzdělávání dětí a mládeže v problematice online safety a naopak jejího podceňování z pohledu rodičů. Národní centrum bezpečnějšího internetu reaguje na oba aspekty.

„Ve spolupráci se společností UPC už dlouhodobě realizujeme projekt bezpečných ICT prostředí na školách s názvem eSafety Label a pro rok 2015 plánujeme společnými silami více působit v oblasti Jihomoravského kraje. Tam projekt rozšíří o vzdělávání pedagogů a ICT metodiků, kteří by posléze měli nejnovější poznatky pro další výchovu svých svěřenců, a distribuci výukových materiálů z dílny UPC, které by jim v tom mohly pomoci, a které jsou určeny jak pro děti prvního stupně ZŠ tak i teenagery," doplňuje Palyza.

Z hlediska vzdělávání jak dospělých, tak samozřejmě dětí a mládeže NCBI spolu se svými partnery i nadále pokračuje v projektu Kraje pro bezpečný internet (KPBI). V rámci projektu jsou k dispozici e-learningové moduly, které budou v tomto roce rozšířeny o lekce pro cílovou skupinu sociálních pracovníků a seniorů a jsou k dispozici zdarma. Právě důchodci jsou kromě dětí druhou výrazně ohroženou skupinou na internetu. Šmejdi, jejichž předváděčky a další aktivity se pomalu přesouvají na internet, se stávají "kyberšmejdy". Vzhledem k tomu, že je dnes již přibližně každý druhý senior online, jedná se o atraktivní pole jejich působnosti. Proto zkoušejí triky jako například emailové nabídky různých pochybných produktů.

„Bezpečnost na internetu se možná zbytečně podceňuje. Každá neuvážená činnost totiž může končit tragicky. Obzvláště opatrní musíme být u dětí – které se stávají častým cílem kyberšikany – a u seniorů. U důchodců totiž zaznamenáváme čím dál více případů exekučních srážek z důchodů, což může být z velké části způsobeno nákupem na podvodných e-shopech, které jsou řízeny novodobými "šmejdy". Proto jsem neváhala a zaštítila jsem Den bezpečnějšího internetu 2015," říká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

„Internet je ideální prostředí pro zločince, kteří jeho prostřednictvím páchají rozsáhlou trestnou činnost. Počítačová kriminalita díky rozvoji technologií roste každým rokem rychleji. Od roku 2011 do roku 2014 se počet internetových trestných činů zvýšil téměř trojnásobně. V reakci na nárůst kybernetické kriminality provede v letošním roce policejní prezidium kroky, které povedou ke zřízení specializovaného pracoviště zabývajícího se tímto druhem trestné činnosti. Na základě jednání s vedením Národního bezpečnostního úřadu bude tento úřad poskytovat novému týmu nadstandardní spolupráci," říká ministr vnitra Milan Chovanec.

Policie eviduje stovky případů, ve kterých dochází k šíření škodlivého počítačového kódu v e-mailových přílohách, tzv. malware. Zprávy obsahují sdělení vyzývající k úhradě dlužných částek neexistujících exekucí. Též byl zaznamenán nárůst počtu případů lidí, jimž neznámí pachatelé odčerpávají z bankovních účtů nemalé finanční částky. Množí se také případy vylákávání citlivých údajů prostřednictvím sociálních sítí.

Je jasné, že internet představuje stále rozbouřenější vody, na jejichž vlnách není zrovna jednoduché surfovat. Ostatně statistiky to jasně dokazují. Od roku 2011 dochází každoročně k nárůstu trestných činů spáchaných prostřednictvím internetu v řádech stovek. Jen v roce 2014 bylo zaznamenáno 4348 těchto případů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky