Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začal Národní týden manželství, byl zahájen již devátý ročník

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Jeho cílem je připomenout si alespoň jednou za rok rozmanitost a krásu manželství jako základu rodinného života. V pondělí 9. února byl na Ministerstvu práce a sociálních věcí slavnostně zahájen již devátý ročník Národního týdne manželství. Ten letošní je provázen mottem „Šťastně až do smrti? Není to jen pohádka? Jak mít vztah, který vydrží…“ Slavnostního zahájení v budově MPSV se zúčastnila řada hostů.

„Základy vztahu muže a ženy jsou v dnešní době poznamenané krizí mezilidských vztahů, přestože mediální doba vytváří úžasné technické podmínky propojení lidí. K tomu, aby mezilidské vztahy fungovaly, ale chybí duchovní a lidské hodnoty,“ řekl kardinál Miloslav Vlk.

Herec Jan Potměšil považuje uzavření manželství za zásadní a důležitý okamžik lidského života. „Dává mu smysl a ovlivňuje v něm všechno další,“ dodal Potměšil. O manželství podle židovské víry a několika příkladech z Bible mluvil rabín David Bohbot. „Manželství je důvodem k vděčnosti, důkazem lásky a přirozeným právem člověka brát se o vlastní štěstí,“ řekla soudkyně Martina Chlupáčková s odkazem na §3 Občanského Zákoníku.

„Uvědomíme-li si, že nic není samozřejmé, vede nás to k větší všímavosti se zaměřením na to pozitivní. Vytváříme příležitosti být spolu a spolu komunikovat, vzájemně se sdílet. Tento postoj přispívá k úžasu (to jsi schopen pro mne udělat?) a přitom cítíme a vyjadřujeme vděčnost, což vede ke spokojenosti a sytosti ve vztahu,“ uvedla vztahová poradkyně Milena Mikulková a dodala, že to je základní, co pomáhá udržovat manželství svěží.

Národní týden manželství vznikl v roce 1996 ve Velké Británii, v roce 2007 se poprvé konal v ČR a v současné době se připravuje ve více než dvaceti dalších zemích světa. Cílem akce je posílit vztahy v manželství a zvýraznit potřebu zabývat se otázkou vztahových dovedností jako předpokladů dobrého manželství a též motivovat laickou a odbornou veřejnost, média i veřejně známé osobnosti, aby alespoň jednou za rok podpořili důležitost manželství. Kromě ČR se k iniciativě připojily další země, např. Austrálie, Belgie, Irská republika, Maďarsko, Německo, Nizozemí, Rumunsko, Slovensko, Severní Irsko, Švýcarsko a USA. Podrobné informace jsou na www.tydenmanzelstvi.cz.

„Jednou z nejrozšířenějších akcí na zlepšení vztahů v manželství, je dlouhodobě kurz Manželské večery. Třináctkrát jsme se ženou tento kurz vedli, a i když jsme spolu šťastní už víc než 50 let, pokaždé jsme přišli na něco, čím jsme sami mohli ještě zlepšit naše vztahy,“ uzavřel tiskový mluvčí týdne manželství Jan Frolík.

Témata:  Ministerstvo práce a sociálních věcí manželství

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 12:04

Zkontrolujte si řidičák! Letos vyprší platnost ještě více než 360 tisícům z nich

Od začátku letošního roku už sice není povinné mít na cestách po České republice řidičský průkaz vždy u sebe, je ale nutné, aby byl platný. Do konce roku zbývá vyměnit ještě přes 360 tisíc dokladů s končící platností, nejvíce ve Středočeském kraji (50 850), nejméně v kraji Karlovarském (9 506). O nový řidičák můžete požádat buď přímo na úřadě, nebo přes Portál dopravy.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy