Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Káva a energy drinky až od 18 let. Projde nový zákon?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Do sněmovny míří nový zákon, který by od příštího roku mohl zakázat kávu a nápoje s kofeinem mládeži do 18 let. Experti tvrdí, že tyto nápoje dětem škodí a jsou výrazně nadužívány. S informací přišla MF Dnes.

Dát si z automatu ledovou kávu nebo si poručit v restauraci energetický nápoj? Od příštího roku by to pro mládež do 18 let mohlo být zakázané: stejně jako alkohol a cigarety. Do Sněmovny totiž míří návrh, který omezí prodej průmyslově vyráběných nápojů s vysokým obsahem kofeinu.

Návrh se týká nápojů s obsahem kofeinu vyšším než 150 miligramů na litr. Zákaz by tak postihl populární Semtex nebo Red Bull a vztahovat by se mohl i na některé druhy ledových káv. Změna se naopak nemá dotknout coly, kofoly, kávy v restauracích nebo čaje, píše dnešní MF Dnes.

"Podle posledních údajů u nás pije energetické nápoje 80 procent náctiletých, a dokonce 40 procent dětí do l0 let. Jsme v tomto v Evropě na špici a ta čísla jsou hrozivá. O zdravotní škodlivosti těchto nápojů pro mládež totiž není pochyb,“ tvrdí muž, který chce tuto statistiku změnit, bývalý pražský primátor a člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda (ODS). 

Zákon ještě nemá konečnou podobu, Svoboda ho chce s kolegy předložit do dubna. Zhruba ve stejné době, kdy ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček předloží svůj návrh protikuřáckého zákona, kterým chce zakázat kouření ve všech restauracích i barech. Svoboda by rád, aby politici v tomto tažení proti návykovým látkám „spojili síly“.

Redakce MF DNES má k dispozici návrh „protikofeinového zákona“. Kdyby ho poslanci schválili, šlo by o revoluční změnu. Zákaz prodeje energetických nápojů mládeži do 18 let platí totiž podle Svobody dosud v jediné zemi světa: loni v listopadu ho prosadili v Litvě.

Návrh však nelze považovat za exotický hlas bez šance na prosazení. Svoboda totiž při jeho přípravě vychází z doporučení Světové zdravotnické organizace. A předběžnou podporu má, minimálně ve zdravotním výboru, i u poslanců z jiných politických stran.

Témata:  poslanecká sněmovna zákony Káva

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy