Další šikana z EU? Europoslanec vysvětluje důvody

"Další údajně „hloupý a nesmyslný“ zákaz či příkaz měl vzejít z EU. Podle nového nařízení totiž musí i české restaurace zákazníky informovat o alergenech vyskytujících se v podávaných jídlech. Konkrétně se má jednat o 14 alergenů, u nichž je nejpravděpodobnější vznik nežádoucí reakce s možností velkých zdravotních problémů. Na první pohled se může zdát, že jde o další nesmyslnou buzeraci provozovatelů i zákazníků, nicméně stoupající počet alergiků hovoří o opaku," píše ve svém komentáři europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/
reklama

Evropské nařízení nepřišlo jen tak z ničeho nic. Vzniklo na základě dohody Komise, Rady složené z jednotlivých států (samozřejmě včetně České republiky) a za přispění odborné diskuse nejen na půdě Evropského parlamentu. Nejde tak o záležitost, na které bychom se opět aktivně nepodíleli nebo ji nepřipomínkovali, jak někteří politici v Česku rádi tvrdí s odvoláním na zlý Brusel.

Nic nového pod sluncem

Zmíněné evropské nařízení také není nic nového pod sluncem. Podobné nařízení už roky platí bez jakýchkoli problémů v řadě západoevropských států. Například v Rakousku je to součást řady jídelních lístků více jak dvacet let a nevidím na tom vůbec nic špatného. Naopak, rozhodnutí o tomto nařízení je zcela pochopitelné, protože pomůže řadě lidí s alergiemi ke kvalitnímu životu.

Mě osobně (stejně jako mnoha dalších lidí) se takové nařízení netýká, protože mohu sníst téměř cokoliv. Ale ti, kteří mají např. bezlepkovou dietu, by prostě normálně nemohli jít do restaurace, aniž by jim hrozilo nebezpečí újmy na zdraví. Vyšší informovanost o složení jídla nikomu neuškodí a alergikům prospěje.

Solit a kořenit EU nezakázala

Pokud budete číst někdy o tom, že Evropská unie zakázala solit či kořenit nějaká jídla, je to nesmysl. Stejně jako je naprostá pitomost tvrdit, že nás EU tímto nařízením nějak omezila. Jedná se pouze o další ukázku naší české blbosti, kdy dotahujeme věci ad absurdum. Tak už to bývá, když se snažíme být papežštější než papež. Jako například s bezdotykovými bateriemi, které po nás nikdo nechtěl. Ale to už je zase jiný příběh..., píše Tomáš Zdechovský.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky