Rath přinesl jeden smutný důkaz

Exministr zdravotnictví a bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath zavzpomínal na okolnosti svého zatčení, ke kterému došlo v květnu před dvěma lety v souvislosti s údajným přijetím úplatku. Posteskl si, že zatímco v jeho případě policie nasadila desítky členů speciálních jednotek, dnes je situace jiná, a nikoho to prý nezajímá.

David Rath
reklama

David Rath byl 14. května 2012 zadržen policisty, kteří prohledali jeho kancelář v budově hejtmanství v Praze. Souhlas s jeho odevzdáním soudu vydala týž den předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová a o dva dny později byla na exministra uvalena vazba.

Začátkem června ale bylo Rathovi povoleno zúčastnis se sněmovního jednání, na které ho odvezla ozbrojená policejní eskorta. Na tuto dobu exhejtman zavzpomínal na svém blogu a podotkl, že řada lidí má jistě v paměti, jaké policejní manévry se děly při převážení z věznice do Sněmovny.

"Desítky zakuklenců v neprůstřelných vestách, vrtulníky, kolony blikajících vozů. Po zuby ozbrojení policisté přímo v sále sněmovny vedle řečnického pultíku. To vše proto, že bych prý mohl uprchnout," dodal Rath.

Většině soudných lidí to podle něj tehdy připadalo směšné pro naprostou nepřiměřenost. "Byl to však státní zájem, tedy ve skutečnosti jen zájem několik málo psychopatických osob, které si na tom cosi dokazovaly, respektive se snažily dokázat celému národu, jak jsou dobří," píše na blogu na Aktuálně.

Dodává, že celý převoz stál daňové poplatníky nemalé peníze. "Dnes však můžeme vidět, jaká pozornost je věnována ostraze „obyčejných" vězňům, byť odsouzeným za násilnou trestnou činnost. Ty v klidu nechají utéct z nemocnice, neboť to vlastně nikoho nezajímá. To není divadlo, které má přinést slávu a povýšení," dodal Rath, který naráží na případ čtyřiačtyřicetiletého vězně, který 25. listopadu utekl z Thomayerovy nemocnice v pražské Krči.

Podle Ratha je to další smutný důkaz jak fungují naše represivní složky. "Pro televizní kamery vláčejí nenebezpečné lidi v řetězech, aby ty nebezpečné nechali často jen tak, bez větší pozornosti. Prostě selektivní spravedlnost, která je známkou totalitních systémů, nebo defektních systémů. Zdá se, že nikomu to nepřipadá divné..." posteskl si.

Témata: rath, david

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky