Kolik stojí Zemanovo spaní? Analytik provedl tento výpočet, pak zhodnotil, co spolkne Babiš

Politický analytik a americký novinář Erik Best se ve svých komentářích zaměřil na dvě nejviditelnější osobnosti české politiky - prezidenta Miloše Zemana a ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Zatímco u Zemana vypočítal cenu jeho zpátečního letu z Číny, u Babiše se zaměřil na zdravotnickou firmu Agel.

Andrej Babiš
reklama

Důvěra veřejnosti v prezidenta Miloše Zemana se podle podledního průzkumu CVVM za poslední měsíc propadla z 58 procent na 37 procent. Best připomíná, že podle průzkumné agentury v tom sehrála roli Zemanova návštěva v Číně a diskuze kolem lidskoprávní otázky, návrat domů letadlem společnosti PPF, vyznamenání k 28. říjnu a jeho výroky v Hovorech z Lán na Českém rozhlase.

Jak moc k poklesu Zemanovy popularity přispěly jednotlivé incidenty lze podle Besta jen těžko měřit, je ale možné objektivně posoudit jeho zpáteční let. "Cena letu vydělená počtem pasažérů a bodyguardů představuje přesné číslo, ačkoli PPF, J&T i Hrad si ho nechávají pro sebe. Jak sám přiznal, Zeman osobně letem získal 3-4 hodiny spánku navíc. Cena hodiny prezidentova spánku je tedy vyčíslitelnou veličinou. Bude to pravděpodobně o něco více než 1000 $, bodyguardy nepočítaje," píše na svém webu FS Final Word Best s tím, že existují i levnější způsoby, jak si poškodit pověst.

Následně se zaměřil na osobu ministra dinancí Andreje Babiše, který podle Besta tvrdí, že jeho střety zájmů voličům ANO nevadily a o jeho obchodních zájmech věděli, a přesto pro ANO hlasovali. "Tento způsob uvažování přenáší na druhé břímě dokázat, že došlo k jakémukoli porušení principu, podle něhož by politik neměl využívat svoji funkci k prosazování vlastních zájmů," dodává Best.

Domnívá se, že pokud Babiš větší mírou vstoupí do zdravotnictví, bude pro něj těžší argumentovat tím, že voliči věděli o jeho obchodních aktivitách a schvalovali je. "Babišův investiční fond Hartenberg Holding provedl svoji první akvizici ve zdravotnictví teprve letos. Z investované částky zatím není třeba si dělat těžkou hlavu, to by se ale změnilo, kdyby Babiš nebo Hartenberg usilovali o převzetí zdravotnické společnosti Agel od Tomáše Chrenka," popisuje Best.

To by podle něj vrhlo světlo na Babišovy výpady proti ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi a svědčilo o takovém „novém" střetu zájmů, že volání po Babišově rezignaci by bylo oprávněné.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky