Ukrajina v EU? Vyloučeno, vzkázal politik

Předseda Senátu Milan Štěch se ohradil proti zprávě serveru Novinky. Že by Ukrajina měla vstoupit do EU nikdy neřekl, naopak vstup země v současné době vyloučil. Říká to v příspěvku na svém blogu.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Server Novinky vydal v pondělí 20. října článek s titulkem "Štěch: EU by měla Ukrajině nabídnout členství". Článek se týkal Štěchova vystoupení na konferenci Dny USA a Evropské unie. Sám senátor tvrdí, že nic podobného neřekl.

"V reakci na něj jsem obdržel řadu polemických ohlasů. Podle autora jednoho článku jsem dokonce 'zTOPkovatěl'. Rád bych proto uvedl pár věcí na pravou míru," začíná Štěch.

Nikdy prý neřekl, že by EU měla Ukrajině nabídnout členství. Vstup Ukrajiny do Unie je podle něj v současnosti i blízké budoucnosti vyloučen. "Řekl jsem, že v tuto chvíli není reálné ani slušné slibovat vstup v blízkém horizontu. Kdo to dělá, chová se nezodpovědně," dodává.

Ukrajinská krize může být podle Štěcha vyřešena pouze diplomaticky, nikoli vojensky. Prosazování silového řešení konfliktu také považuje za nezodpovědnost.

Ukrajina se vzdaluje od vyspělých zemí

Štěch také rozebírá hlavní příčiny vnitřní krize na Ukrajině. Ty jsou podle něj tři. Jako první uvádí zhoršující se ekonomickou a sociální situaci občanů. Za tu viní předchozí vedení státu.

"Soustředění obrovského (a často pochybným způsobem získaného) majetku v rukou několika oligarchů a jeho následné vyvádění mimo Ukrajinu," uvádí Štěch jako druhý důvod. Kvůli oligarchii a vyvádění majetku ze země prý nyní chybí zdroje potřebné k řešení infrastrukturálních a sociálních problémů, kterými se Ukrajina vzdaluje od vyspělých evropských zemí.

Za poslední důvod Štěch považuje rozdílné pohledy lidí z různých částí země na roli Rudé armády v Druhé světové válce. "Zatímco na východě považují sovětské vojáky jednoznačně za osvoboditele od nacistického Německa, podle západu šlo jen o další okupaci, tentokrát ze strany SSSR. Pro nás je možná těžko představitelné, že by historické otázky mohly dodnes hrát v politickém životě země tak zásadní úlohu, ale taková je prostě ukrajinská realita," vysvětluje.

Na závěr dodává, že mu debata o Ukrajině v České republice přijde vyostřená a emocionálně podbarvená. "Přitom ten problém není a nikdy nebyl černobílý. Do třetice: kdo zneužívá utrpení ukrajinských lidí k vnitropolitickým hrátkám, chová se nezodpovědně," dodává.

Témata: EU | Ukrajina | Štěch, Milan

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky