Příští český prezident? Zeman má nového soupeře, ukázal průzkum

Pokud by se aktuálně konala přímá volby hlavy státu, zvítězil by opět stávající prezident Miloš Zeman před druhým předsedou hnutí ANO a ministrem financí Andrejem Babišem. Ukázal to aktuální exkluzivní průzkum společnosti SANEP.

reklama

Více jak devatenáct měsíců od konání prvního kola prvních přímých prezidentských voleb si tak stávající prezident Miloš Zeman udržuje prvenství s aktuálním ziskem 20,3% hlasů. Navíc pak setřásl svého tehdejšího největšího rivala Karla Schwarzenberga, který je aktuálně se ziskem 12,8% hlasů až na třetím místě.

Největším Zemanovým soupeřem se tak aktuálně stává Andrej Babiš, kterému by dalo svůj hlas 14,1% voličů. Andrej Babiš počínaje sněmovními volbami v roce 2013 sbírá volební úspěchy včetně nedávných komunálních voleb a stává se i nejlépe hodnoceným vládním představitelem.

Exprezident Václav Klaus by pak získal čtvrtý nejvyšší volební zisk, a to 9,1% hlasů od 59,7% voličů, kteří by se aktuálně přímých prezidentských voleb zúčastnili.

Za ním se pak se ziskem 8,5% hlasů umístil český katolický kněz Tomáš Halík.

Sociálně demokratický ministr bez portfeje a senátor Jiří Dientsbier by získal podporu 8,2% hlasů a dostal by tak o 1,3 procentního bodu více než jeho stranický šéf a premiér Bohuslav Sobotka (6,9%).

Nejmenší podporu by z vybraných kandidátů získal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (1,2%) a bývalý prezidentský kandidát Jan Fischer (0,2%).

Stávající hlava státu Miloš Zeman se pak aktuálně těší důvěře v souhrnu 59,3% veřejnosti. Názor, že prezident Miloš Zeman je dobrým prezidentem ČR aktuálně v souhrnu sdílí 57,5% dotázaných.

Skutečnost, že si dle většinového názoru počíná ve svém prezidentském úřadu, dobře dokládá i názor v souhrnu 56,6% dotázaných, podle nichž Miloš Zeman hájí národní zájmy důstojně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky