Politici v šoku ze seriálu na TV Nova. A problém má i ministr Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický je kromě svého působení v čele resortu pod barvami hnutí ANO známý rovněž jako úspěšný dabér a filmový a divadelní herec. Jednou z jeho nejznámějších rolí posledních let je angažmá v seriálu Kriminálka Anděl, nad kterým předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček i místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová nechápavě kroutí hlavou.

Martin Stropnický
reklama

V neděli 19. října odvysílala TV Nova, z jejíž produkce seriál pochází, zatím poslední díl čtvrté řady seriálu Kriminálka Anděl s podtitulem Mise. Jak sama televize v popisu uvádí, tento díl se točí kolem českých vojáků na zahraniční misi.

Několik hodin před odletem vojáků je v seriálu granátem zabit jeden z válečných veteránů. Kriminalisté následně postupně rozplétají celý příběh a odhalují obchod se surovým opiem, do něhož se zapletlo několik vojáků. Tak zní ve stručnosti scénář posledního dílu pořadu, který pořádně namíchl předsedu sněmovny Hamáčka.

Hamáček předem upozorňuje, že seriál běžně nesleduje. Některé okolnosti ho ale donutily si poslední díl pustit a po jeho zhlédnutí byl doslova šokován.

"Kriminálku Anděl nesleduji... Poté, co jsem zaznamenal reakce vojáků na poslední epizodu jsem si ji pustil a jsem v šoku," přiznal na soicální síti předseda sněmovny.

Hamáček následně dodal, že nechápe, jak může šéf resortu obrany Martin Stropnický figurovat v tomto seriálu, který podle něj urazil české vojáky. Poslední epizodu totiž pokládá za "plivanec do tváře všech příslušníků Armády ČR."

"Je naprosto neuvěřitelné, že se k takové věci propůjčil současný ministr obrany," dodal Hamáček.

Podobný názor na angažmá ministra v seriálu zastává i 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu za ODS Jana Černochová. "Je neuvěřitelné, že se k něčemu takovému propůjčí ministr obrany této republiky a ještě nešťastnější mi přijde načasování na dobu, kdy se schvaluje mandát na účast českých vojáků v zahraničních misích na nadcházející 2 roky," rozohnila se.

"Hrát v seriálu, který vyobrazuje naše vojáky jako bandu chuligánů, patřících spíše do vězení než na misi, mi přijde jako vrchol nevkusu," dodává. Nejvíce ji ale pobouřila věta, kterou Stropnický pronesl v rámci své seriálové role, a to: "Mně je nějaká mezinárodní pověst nebo rotace mise v Afganistánu úplně ukradená." Tím tomu prý Stropnický doslova nasadil korunu. "Ministr obrany nemá PROSTĚ hrát v seriálech," uzavřela Černochová.

K celé situaci se dnes vrátili Občanští demokraté, kteří ale ve Sněmovně neprosadili požadavek, aby se poslanci zabývali účinkováním Stropnického v seriálu. "To, co se vysílá v televizi, je fikce. Není to život, to jsou svým způsobem pohádky pro dospělé. V roce 2014 by už mělo být jasné, že co se děje na plátně, je smyšlenka a stylizace," řekl dnes poslancům Stropnický.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky