Lidstvo čeká pohroma? Má to být už brzy, varují vědci

Téměř dva miliony lidí zemřou každoročně v důsledku nedostatku pitné vody. Vědci přitom odhadují, že do 15 let bude až polovina obyvatel naší planety žít v oblastech trpících nedostatkem životadárné tekutiny. Informuje server BBC.

Ilustrační fotografie
reklama

Uvádí se, že na Zemi se nachází miliarda bilionů litrů vody. Jen minimum z nich je však pitelných. Až 97% tvoří slaná voda, dvě třetiny jsou pak zamrzlé v ledovcích. Většina toho, co zbývá, se pak nachází v půdě, či hluboko pod povrchem.

Lidstvo přitom potřebuje pitnou vodu nejen kvůli ukojení žízně. Závisí na ní ohromné množství běžných každodenních činností.

Britští vědci uvádějí, že průměrný obyvatel Spojeného království každý den spotřebuje na 3400 litrů vody. Většina z toho pochází z tzv. "skrytého používání vody". Ta je totiž potřebná například k vypěstování potravin a výrobě produktů denní spotřeby.

Experti varují, že nedostatek vody se v budoucnu projeví především v hladomoru, šíření nakažlivých nemocí a válečných konfliktech o kontrolu vodních zdrojů. Řešením je podle vědců výroba pitné vody ze slané, avšak tento proces zatím není dostatečně efektivní.

Témata: voda

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky