Používá Západ hollywoodské triky, aby vyprovokoval válku s Ruskem? A přišel úder

Je velmi podezřelé, že nebyly předloženy žádné důkazy či fakta o ruské aktivitě na ukrajinském území, tedy v oblasti, která je bedlivě sledována satelity a dalšími technologiemi, domnívá se americký filmový producent, dokumentarista, publicista a blogger Danny Schecter. V rozhovoru pro server rt.com obvinil západní politiky a média z pochybných praktik.

NATO zveřejnilo snímky z ruských hranic s Ukrajinou
reklama

Hodně obvinění, žádná fakta

"Každý novinář by chtěl vědět, jaká jsou fakta, abychom mohli určit, co tam ve skutečnosti probíhá," odpovídá Schecter na otázku, proč média přicházejí s obviněním, že na Ukrajině působí ruští vojáci, ačkoliv například OSN tvrdí, že pro to nemá důkaz.

"Namísto toho vidíme tvrzení, která se zřejmě nezakládají na faktech. Důsledkem je to, že ukrajinský prezident hovoří o invazi, ale poté prohlásí: 'Nenazývám to invazí, jde o druh vpádu, jsou tam vojska.' Prakticky pro to ale nemá důkazy. Viděl jsem jeden zajímavý záběr. Voják ukrajinské armády říkal: 'Věřím, že tam byli ruští vojáci. Mohu to dokázat? Nemohu to dokázat,' přičemž prsty ukázal nulové gesto," uvádí producent.

"Zdá se, že se bojuje o vytvoření příběhu, chybí ale přesvědčivá fakta, která by ho prokázala. Jmenovitě jde o tvrzení, že tam probíhá ruská invaze a pochopitelně každý jedná, jako by tomu tak skutečně bylo. NATO bude mít velkou schůzku a chovají se podle toho, New York Times a další plátky jednoduše tvrdí, že to tak je, jistí reportéři přinášejí zrnité obrázky takzvaných ruských vojáků na východě Ukrajiny. Jsou to přitom ti samí novináři, kteří před lety přinášeli záběry zbrání hromadného ničení v Iráku, které se ukázaly jako falešné," připomíná Schecter.

Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Je v tom hodně propagandy, ale nepochybně velmi málo faktů. Mám pocit, jako bych koukal na opakování filmu Vrtěti psem, kde je za pomoci hollywoodských technik vytvořena záminka pro válku. Pokud jsou ta tvrzení pravdivá, ukažte mi to, dokažte to. Pokud vím, na poslední schůzce Rady bezpečnosti OSN nebyl předložen žádný důkaz, žádná dokumentace. Musíte mít na paměti, že ta oblast je přitom vystavena vysokému stupni sledování, ze satelitů a všech dalších technologií, takže si dokážete představit, že Spojené státy by měly být schopny položit na stůl fakta nebo důkaz, opřít se o ně, ukázat ho, ale oni ho nemají. A to je to, co je velmi podezřelé a posunuje informovanou debatu k debatě spekulativní," domnívá se publicista.

Zkušenost z karibské krize

Reportér serveru rt.com poukázal na skutečnost, že z Kyjeva zní zmatečná rétorika. Nejprve jsou ze tvrzení o údajné invazi a jen pár hodin poté prezident Porošenko nabídne Rusku společnou ochranu hranic. Jde snad o taktiku vylíčit Moskvu jako "temnou zlou sílu", která stojí za vším násilím na Ukrajině?

"Jako Američan se vrátím ke karibské raketové krizi, kdy Spojené státy pořídily satelitní (ve skutečnosti letecké, pozn. redaktora) snímky ruských raket na kubánském území," odpovídá Schecter. "A ty byly následně staženy tehdejším Sovětským svazem. 'Dostali jsme vás', pokud chcete, předložili jsme důkaz. Nyní ale máme jen množství tvrzení a obvinění. Smantha Powerová, známá svými důvěryhodnými texty o lidských právech, nazývá Rusy lháři, ale sama neposkytuje žádný věrohodný alternativní výklad. To je to, co je na tom děsivé, jde o lidi, kteří chtějí uvěřit, k tomu musím být velmi skeptický. Myslím, že Američané jsou velmi skeptičtí a určitě lidé ze zbytku světa považují za extrémně problematické tomu věřit," tvrdí producent.

"A pak tady máme ukrajinského prezidenta, který říká: 'Počkejte, proč vlastně naši a jejich vojáci nehlídají společně hranice?' jakoby snad existoval nějaký vztah založený na důvěře. Zní mi to naprosto šíleně a jsem si jistý, že to zní šíleně hodně lidem," uvedl závěrem Schecter.

EuroZprávy.cz a MoneyMAG.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události jak ze západní, tak z ruské perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory na obou stranách konfliktu. Děkujeme za pochopení.

Témata: Ukrajina

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky