TOP 09 v Praze vede, Babiš se tvrdě propadl, ukázal průzkum

Volby do zastupitelstva hlavního města Prahy by podle průzkumu projektu Phoenix research on-line vyhrála TOP 09. Na druhém místě se umístila trojkoalice SZ, KDU-ČSL a hnutí STAN. Třetí příčku překvapivě obsadilo hnutí ANO následováno sociálními demokraty, ODS a komunisty.

Andrej Babiš
reklama

TOP 09 by i přes počáteční rozpory ve svém pražském vedení obhájila vítězství z minulých komunálních voleb. Ve výzkumu získala v celkovém součtu podporu 28,9 procenta respondentů: z toho 18,8 procenta činily preference a 10,1 procenta pak teoretický potenciál.

Volební potenciál nám ukazuje, jak by voliči volili, pokud by měli dvě možnosti. Vzhledem k tomu, že se zpravidla rozhodují těsně před volbami, jsou potenciálními voliči obou stran. Přičemž první volbou ukáží své preference, tedy koho by volili v současnou chvíli. Druhou volbou ukáží potenciální strany. Potenciál tedy ukáže nejširší možnou podporu stran.

Stabilní stříbrnou pozici u pražských voličů si drží volební trojkoalice SZ - KDU-ČSL a hnutí STAN, která v celkovém souhrnu dosáhla 21,4 procenta.

Až třetí preferenční příčku u Pražanů překvapivě obsadilo hnutí ANO 2011 s celkovými 14,5 procenta, které u voličů zřejmě doplatilo na dlouhodobé problémy při hledání volebního lídra své kandidátky. Změřené preference u hnutí ANO, ale i u volební kandidátky 65 Demokratů Jana Kasla ukazují, že veřejnost doposud plně nezaznamenala změnu v kandidátkách obou subjektů na pozici lídrů a přetrvává u ní povědomí o vzájemných sporech a nejasné kandidatuře.

Změřená procenta ČSSD a ODS kopírují volební výsledky z nedávných evropských voleb. Sociální demokracie dosáhla celkových 12,8 procent (z toho 10,2 procent v preferencích a 2,6 procent potenciálu). Pražští občanští demokraté získali rovných 10 procent (8,2 procent preferencí a 1,8 procent potenciálu). Komunisté obdrželi 7,8 procent. Tříprocentní hranici by nepřekročil Úsvit Tomia Okamury, Hnutí Pro Prahu, Restart 2014 ani 65 Demokratů Jana Kasla.

Pevně rozhodnutých pražských voličů účastnit se podzimních komunálních voleb je v tuto chvíli 31,8 procent, což ukazuje, že pražští voliči se dosud plně nezaktivizovali, neuvědomují si blížící datum voleb a nejsou rovněž ovlivněni volebními kampaněmi. Připomeňme, že poslední skutečná voličská účast v roce 2010 v pražských komunálních volbách činila 44,4 procent.

Výzkum se uskutečnil v rámci projektu Phoenix research on-line, který vede politolog Jan Kubáček.

Témata: Andrej Babiš | TOP 09

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky