Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za med si výrazně připlatíme! Kvůli chladnému létu je ho tragicky málo

Med, ilustrační fotografie
Med, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Chladné noci letošního léta výrazně ovlivnily produkci medu. Podle včelařů ho bude nejméně za posledních třicet let. A to znamená, že med může podražit až na 200 korun za kilo.

Mnozí včelaři rozprodávají poslední zásoby medu a nový není z čeho stáčet. Včely z úlů nevylétávají. nemají kam. Kvůli studeným nocím neměly rozkvetlé rostliny pro včely dostatek nektaru.

Zatímco třeba před třemi lety Česká republika vyprodukovala přes 11 tisíc tun medu, letošní prognózy hovoří o čtyřech tisících. Můžeme se tedy připravit na to, že med výrazně podraží.

V minulých letech vyprodukoval včelař Miroslav Tancl z jednoho včelstva ročně až 60 kilogramů medu. Letos pouhých 12 kg. To za 35 let včelaření nepamatuje. A jinak tomu není ani na jižní Moravě, Zlínsku, Pardubicku či Královehradecku.

Včelaři předpovídají zdražení až o třetinu loňské ceny. Za kilogram medu bychom mohli zaplatit až 200 korun.

Témata:  potraviny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy