Nechutnost, rozčílila se komunistka nad praktikami podvodníků. A přidala vlastní příběh

V České republice stále narůstá počet organizací, které v ulicích pořádají veřejné sbírky. Ruku v ruce s tím se objevuje problém se sbírkami, které nakonec končí v rukou podvodníků. Na tento problém upozorňuje europoslankyně Kateřina Konečná /KSČM/.

Ilustrační fotografie
reklama

Pokud bydlíte ve větším městě, pak se snad každý den setkáte s nějakou dobročinnou sbírkou za boj za lidská práva, proti týrání zvířat, na podporu životního prostředí apod.

Problémem je, že s narůstajícím počtem takových sbírek roste i počet podvodníků. "Dnes totiž existuje takových organizací bezpočet a průměrný občan nemá šanci se vyznat v tom, které jsou skutečně ty, jež pomáhají, a které se na dobrotě spoluobčanů pouze přiživují," uvádí k tomu Konečná.

Europoslankyně KSČM přidala i osobní zkušenost jejího známého. "Dokazuje to i poslední případ, kdy skupina cizinců vybírala peníze pro neslyšící. Peníze však končily v kapsách podvodníků. Tuto skupinu před několika dny potkal v Praze na Václavském náměstí také můj známý, který běžel na vlak. Sám říkal, že kdyby nespěchal, určitě by nějaký příspěvek poskytnul," píše.

Přiživování na hendikepovaných označuje za neetické a nechutné. "Tito lidé musí mít opravdu silné žaludky, když něco podobného dokážou. Zároveň jsem toho názoru, že základní péči pro tyto lidi by měl zajišťovat stát a dobročinné organizace by měly plnit roli pouze doplňkovou," dodává.

Zároveň ale připomíná, že veřejné sbírky mnohdy nahrazují povinnosti zdravotních pojišťoven. "To je nejen nesystémové, ale také nepochopitelné. Pokud existuje tolik zdravotních pojišťoven, z nichž každá má svůj aparát úředníků, svoje budovy a štědře placené manažery, mělo by být v jejich rozpočtu dost peněz pro ty, kteří je potřebují – tedy pro nemocné," dodává.

Témata: CZK | podvod

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky