Pohlreich se ostře pustil do ministerstva. Nemají nám co nařizovat

Poslanecká sněmovna má v plánu zakázat kouření v restauracích. Spolu s tím ministerstvo také chce zavést povinnost mít na nápojovém lístku mít jeden nealkoholický nápoj levnější než stejně velký alkoholický. To je hloupost, myslí si kuchař a majitel restaurace Café Imperial Zdeněk Pohlreich.

Ilustrační fotografie
reklama

Šéfkuchař vítá zákaz kouření, sám provozuje nekuřácký podnik. „Je to v pořádku, nemáme s tím problém. Kuřáci si často stěžují na nekuřáky. Je to zákon zpožděný asi o pět let oproti Evropě," říká Pohlreich s tím, že u něj v restauraci nebylo možné nekuřácký prostor stavebně oddělit, a proto se rozhodl k radikálnímu kroku, a kouření v Café Imperial zakázal.

„Není to důvod přestat do restaurace chodit. Ve spoustě zemí, kde se kouřilo víc než u nás, to teď funguje i bez cigaret," vysvětluje pro DV TV kuchař s tím, že pro kuřáky se najde vždy alternativa, ať už jde o kouření venku na vyhrazeném místě, nebo někde jinde.

Další plán ministerstva zdravotnictví ale považuje za absurdní. Podniky by podle návrhu měly nabízet jeden nealkoholický nápoj levnější než stejně velký alkoholický nápoj. „To mi přijde úplně absurdní. To nemají nic jinýho na práci, kluci?" vysmál se podobným plánům Pohlreich.

Ministerstvo by podle šéfkuchaře mělo řešit úplně jiné věci. „Já mám pocit, že si lidi o našem národu musí myslet, že jsme úplně padlí na hlavu. Nikoho nemůžete nutit, aby si dal pivo nebo vodu. Rozdíly v ceně se pohybují v řádu korun. A to dneska nikdo neřeší. Ta to žádný zákon nepotřebujeme," domnívá se Pohlreich.

Podle představ ministerstva zdravotnictví by oním nealkoholickým nápojem mohla být kohoutková voda. „Na mě to působí nedůvěryhodně. Někdo vám chce v soukromém podnikání nařizovat, jestli budete někomu točit vodu z kohoutku nebo ne. To přece není starost ministerstva," nesouhlasí s kroky politiků majitel restaurace.

„Vodu si může každý natočit v umyvadle na záchodě. Kohoutková voda je oblíbené mediální téma," tvrdí Pohlreich, podle kterého se lidé zřejmě domnívají, že v pohostinství se vydělávají nemravné peníze. A hosté pak čekají, že mají právo na něco zdarma. Rozhodnutí o tom, jestli vodu natočit nebo ne, by kuchař nechal na majitelích restaurací.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky