Vědci odhalili tajemství stařecké demence

Vědci tvrdí, že odhalili základní proces v lidském těle, který je zodpovědný za to, že někteří jedinci s přibývajícím věkem ztrácejí své mentální schopnosti. Informuje server BBC.

reklama

Podle výzkumu vědců z univerzity v Edinburghu začne inteligence jedince upadat ve chvíli, kdy dotyčné začne mít problémy s popisem jednoduchých vjemů. Schopnost pochytit informace na první pohled zřejmě hraje klíčovou úlohu v realizaci složitějších mentálních úkonů.

Psychologové zkoumali na 600 zdravých sedmdesátníků po dobu šesti let. Každý z nich podstoupil sérii testů, které prověřovaly jeho celkové myšlenkové schopnosti a následně je porovnávaly s procesem zachycení jednoduché vizuální informace.

Druhá fáze experimentu spočívala v tom, že seniorům byly na obrazovku po dobu několika milisekund promítnuty dva jednoduché objekty. Lidé pak měli určit, který z nich byl delší. Vědci zjistili, že s postupujícím věkem se výsledky zkoumaných osob zhoršovaly. Úměrně s tím, pak upadalo i jejich skóre v celkových testech inteligence.

"Výsledky naznačují, že schopnost mozku provádět správná rozhodnutí založená na jednoduchém vizuálním vjemu limituje efektivitu složitějších mentálních funkcí," uvádí dr. Stuart Ritchie, vedoucí týmu.

Témata: důchodci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky