Prodali jste mobil? Následky mohou být děsivé, varuje analýza

Uživatelům chytrých mobilních telefonů s operačním systémem Android při prodeji jejich přístroje hrozí zneužití osobních dat a fotografií. Domněle odstraněné soubory lze totiž velmi snadno obnovit a použít.

Ilustrační fotografie
reklama

Vyplývá to z analýzy antivirové firmy Avast. Ta analyzovala 20 použitých chytrých telefonů, jejichž předchozí majitelé provedli obnovení továrního nastavení nebo na svých zařízeních použili funkci "smazat vše". Přesto se expertům firmy podařilo získat 40.000 fotografií a e-mailů. Z toho mimo jiné 1500 rodinných snímků dětí nebo 750 fotografií žen v různé fázi svlékání.

"Množství osobních údajů, které se nám podařilo získat, bylo ohromující. Narazili jsme na vše od vyplněného formuláře na úvěr až po více než 250 lechtivých fotografií," uvedl provozní ředitel Avastu Ondřej Vlček. Podle něj je jedinou možností, jak data trvale z telefonu vymazat, jejich přepsání.

Například na aukčním serveru eBay je denně k prodeji více než 80.000 použitých chytrých telefonů. Na tuzemském webu Aukro je v nabídce kolem 800 použitých přístrojů se systémem Android.

Témata: mobily

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky