Důchodci jsou v Česku týráni. Neuvěřitelné, kdo má největší podíl

Poslední statistiky a průzkumy varují před zvyšující se různou formou násilí, které zažívají starší lidé. Místopředsedkyně KSČM Miroslava Vostrá, která na tento problém upozornila, tvrdí, že ačkoli počty napadených seniorů stoupají, na krizové linky se jich obrací pouze minimum.

Ilustrační fotografie
reklama

"V České republice čelí násilí téměř 60 tisíc seniorů. Z toho až 90 % obětí jsou ženy," upozorňuje Vostrá. "Někdy trvá dlouho, než starší lidé pochopí, že je třeba se bránit a u některých vulgární nadávky přecházejí v bití a fyzické útoky. Většinou se jedná o týrání z okruhu nejbližších osob," dodává.

Domnívá se, že pouze ve výjimečných případech pochází trýznitelé z okruhu zcela neznámých lidí. "Trvá dlouho, než se senioři rozhodnou obrátit o pomoc na policii či krizové linky. Jsou případy, kdy takovéto zacházení snášela žena více jak šest let," popisuje komunistka.

Násilí podle ní vzniká na základě špatných vztahů v rodině. "Rok od roku stoupají počty napadených seniorů. Na krizové linky se obrací pouze zlomek lidí, a tak je dobré dívat se kolem sebe, udržovat sousedské vztahy a občas se zeptat, proč má babička či dědeček ve vašem okolí smutný výraz ve tváři. Může za tím být i víc nežli pouze samota," říká Vostrá.

Úlohou prevence by tak podle ní mělo být naučení seniorů, aby se svěřili se svými problémy, protože jen tak jim lze pomoci. "A to je, myslím, hodně velký úkol. Pro naše starší spoluobčany je totiž jednou z největších věcí přiznání k tomu, že jim někdo ubližuje. Ve většině případů své blízké omlouvají, bojí se důsledků a hlavně ostudy, a právě proto je nutné jim pomáhat," uzavírá varování.

Témata: důchodci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky