Židle, papír, letenky... Podívejte se, jak nakupoval Kalousek, Fischer a Babiš

Ekonomický poradce Andreje Babiše Aleš Michl provedl meziroční srovnání výdajů ministerstva financí. Výsledky ukazují, že současné vedení resortu skutečně utáhlo opasky a oproti předchozím vládám na položkách šetří v řádu desítek procent.

Ilustrační fotografie
reklama

Michl se ve svém meziročním srovnání zaměřil na provozní výdaje a zároveň odhalil kroky, kterými nyní na ministerstvu financí v rámci šetření postupuje. Nejprve je podle něj potřeba "kupa účetních a metodiků – je třeba dát dohromady podklady a data."

Následuje analýza dat."Tu kupu dat, co všichni chrlí, ale málokdo umí využít, je třeba dát do manažerských reportů, aby ta data něco prostě řekla, ne je jenom vytisknout na kupu papírů v nicneříkající tabulce a odškrtnout si: zákon splněn," říká Michl.

V těsném závěsu vše pokračuje prací auditorů. "Kupa lidí, kdo tyhle data bude projíždět – to vše samozřejmě interně." Z tohoto postupu následně vzejdou úspory. "Něco jako tuk, plýtvání – tohle když ořežete, ekonomickému růstu pomůžete, tohle už nejsou tupé škrty," dodává Michl.

Na stránkách hnutí ANO přikládá přehlednou tabulku, která zobrazuje, jak se dá na provozních výdajích ministerstva ušetřit. Například IT podpora státní pokladny přišla exministry financí Miroslava Kalouska a Jana Fischera na více než 30 tisíc korun za člověkoden. Babiš tuto částku srazil na 15 tisíc, úspora tedy činí zhruba 50 procent.

Podobně je na tom nákup kancelářského papíru. Podle tabulky pořizovali Kalousek a Fischer jedno balení za 85 korun, za vlády Babiše se ušetří 35% a pořizovací cena papíru klesla na 55 korun. Kancelářské židle, které předchozí ministři kupovali za 3280 Kč, Babišův resort nakupuje za 2299 Kč, čímž ušetří zhruba 30 procent.

19 procent ušeřil Babišův rezort na letenkách, turistickou zpáteční do Bruselu pořizuje za 550 korun, předchozí ministři za 680 korun. Podobně i ubytování v Bruselu, které Kalouska a Fischera vyšlo na 200 euro/noc, Babiše pouze na 150 euro/noc.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky