Zmatek v kauze Nagyová? Co se děje?

Jana Nagyová, manželka bývalého premiéra Petra Nečase, by se měla už brzy dostat k soudu. Slibují to státní zástupci. Obžalobu v jedné části kauzy, kvůli které loni padla vláda, mají údajně hotovou. Jenže zatím není vůbec jasné, který soud se bude tímto případem zabývat. Napsal Mediafax.

reklama

Nejnověji státní zástupci mluví dokonce o tom, že v kauze šlo o spiknutí. Petr Nečas teď po dlouhé době promluvil a v rozhovoru pro internetový deník Echo24 veškerá obvinění odmítá: "K tomu nemají žádné důkazy ani důvody. Je to samozřejmě lež... A tvrzení, že Ivo Rittig dával mojí ženě peníze, je už třetí vlna nedoložených tvrzení."

Právě lobbisté jako Ivo Rittig měli být podle detektivů hlavním objektem vyšetřování. V něm jde kromě vlivu lobbistů o zneužití tajných služeb ke sledování bývalé Nečasovy manželky a údajné uplácení bývalých poslanců. Jenže k soudu má zatím šanci dostat se jen zneužití tajných služeb.

"Domnívám se, že už nebrání nic tomu, abychom začali tu věc sumarizovat k nějakému konci," řekl TV Nova Pavel Komár, náměstek olomouckého vrchního státního zástupce již v říjnu 2013. Teď má údajně žalobu hotovou opravdu.

Mezitím se ale v médiích objevily další odposlechy. O kontaktech s Nagyovou v nich mluví i další lobbista Roman Janoušek. Nečas teď poprvé potvrdil, že věděl o odposleších tady na úřadu vlády. Přinejmenším některé z nich prý sám povolil. Neřekl ale, proč ho o ně policie žádala.

Kromě manželů Nečasových se vyšetřování zaměřuje na některé bývalé státní zástupce, spolupracovníky Ivo Rittiga i na Romana Janouška. Ten ale zatím z ničeho obviněn nebyl. Není přitom vůbec jasné, jaké další důkazy kromě odposlechů policie má.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky