Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dráhy chtějí peníze po rodině Bartošové. Mají šanci je dostat?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka / INCORP images

České dráhy požadují po rodině Ivety Bartošové náhradu škody za zpožděné vlaky. Podle známého právníka Pavla Hasenkopfa ale nemají nárok.

Kvůli sebevraždě známé zpěvačky nabraly vlaky projíždějící Uhříněvsí zpoždění. Tím měla Českým drahám vzniknout škoda, kterou nyní podle MF Dnes chtějí vymáhat po rodině. Podobně prý postupují ve většině případů.

Právník Pavel Hasenkopf to však označil za nesmysl. "Ke zpoždění došlo až po její smrti, a dědí se závazky vzniklé za života," napsal na Facebooku. Za koleje je navíc odpovědná Správa železniční dopravní cesty. "Pokud ČD prokáží škodu, ať ji uplatní u SŽDC, a ta se může následně hojit na pozůstalých," dodává s tím, že v takovém případě SŽDC stejně narazí na původní problém s tím, že škoda vznikla po smrti Bartošové.

Rodinám, kterým se stala podobná tragédie a drahám zaplatily, doporučuje žalovat dráhy a získat peníze zpět. "Ono když se na někoho udělá bububu, notabene když mu právě někdo umřel, většinou zaplatí. Ale nárok ČD fakt nemají. Bezdůvodné obohacení se tomu říká," doplnil v následné diskuzi.

Témata:  české dráhy sebevražda

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy