Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klaus mladší o politice: Otce by v EP trefil šlak, já vidím samé čičmundy

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Vaclavklaus.cz

Expert ODS pro oblast školství Václav Klaus mladší se domnívá, že kdyby jeho otec, bývalý prezident Václav Klaus, seděl v Evropském parlamentu, zřejmě by ho trefil šlak. V rozhovoru pro časopis Týden se svěřil se svým pohledem na současný problém voleb a prozradil, že jeho žena zřejmě bude volit ODS.

"Jedním z velkých neštěstí této doby je, že je voleb čím dál víc. Volí se prezident, do Evropy, do krajů, do všeho možného. Takže jsou z toho lidé lehce tumpachoví," říká Václav Klaus mladší v reakci na slova svého otce, který v České televizi prohlásil, že volby do Evropského parlamentu v tuto chvíli nemají smysl.

"Že by byly evropské volby o ničem, s tím nesouhlasím. Mají smysl hlavně psychologický. Strany si myslí, že si polepší, pohorší, nebo nevím co. Že by našich 21 poslanců nějak zamávalo s Evropskou unií, to se asi čekat nedá, ale ten psychologický dopad na společnost a politické strany tam je," dodal.

Nedokáže si však představit návrat svého otce do politikym například právě do europarlamentu. "Kdyby seděl v Bruselu mezi těmi 721 poslanci, tak by ho tam asi trefil šlak. Vidět tam všechny ty Schulze, takové ty různé zeleno-, euro-, majority," řekl časopisu.

Není si rovněž jistý, jestli by exprezident měl na něco takového sílu. "To člověka vysiluje a nevím, jestli otec ještě chtěl něco takového podstupovat," řekl pro Týden.

Spousta kšeftařů odešla, ODS už není mocná

Klaus mladší také potvrdil, že zapojení jeho otce do kampaně v podzimních volbách pro stranu Jany Bobošíkové nebyl zřejmě nejlepší nápad. "No tak, nějak hyperšťastné to nebylo," tvrdí a dodal, že to měl rovnou odmítnout.

On sám se však nyní zapojil do dění v ODS, kam nastoupil jako expert pro oblast školství. "Pozoruji to zvenčí, ale v některých oblastech jsem nějaké změny zaznamenal. Třeba jsem nevěřil svým očím, že lidi s nějakými názory a bez jakýchkoli vazeb na cokoli se stali třeba předsedy celého kraje. A spousta lidí, kteří tam byli kvůli nějakým kšeftům, tam už není. Protože už ODS nemá tu moc," popisuje aktuální stituaci strany.

Podle jeho nározu ale ani v jiných stranách už nejsou silní vůdci. "Spíš tam vidím různé čičmundy, kteří začali dělat parlamentního asistenta a pak si to někde vyseděli," říká pro Týden.

Předseda strany Petr Fiala je pro exprezidentova syna člověk, který to skutečně myslí upřímně. "Oslovil mě a já měl dvě možnosti. Buď mu říct: budu vám držet palce a zpovzdálí to sledovat, čau. Anebo kývnout, držet se školství a sepsat teze, jak by se ODS měla projevovat v této oblasti. Což už jsem učinil," vysvětluje své kroky Klaus mladší.

Témata:  Václav Klaus Václav Klaus ml.

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy