Nové důkazy proti Nagyové. Co zjistili žalobci o špiclování exmanželky Nečase?

Žalobci získali podle informací MF Dnes nové důkazy proti Janě Nagyové a bývalým šéfům vojenské rozvědky. Usvědčují je ze špiclování Radky Nečasové, někdejší manželky premiéra Nečase, které mělo probíhat zhruba před dvěma lety. Podle serveru přišel s důkazem vysoce postavený důstojník tajné služby.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle obhajoby Jany Nečasové, dříve Nagyové, a dvou někdejších šéfů vojenské kontrarozvědky byla za vším pouze snaha o ochranu manželky premiéra Nečase.

Šéf armádní rozvědky, brigádní generál Rostislav Pilc ale olomouckým žalobcům ve výpovědi potvrdil, že šéfové Ondrej Páleník a Milan Kovanda, tuto agenturu zneužili a akce nazvaná Darwin byla pouze snahou o špiclování Radky Nečasové.

Druhým důkazem má být odborné stanovisko útvaru. Páleník a Kovanda tvrdí podle něj tvrdí, že chtěli zjistit, zda rodinu premiéra Nečase někdo neohrožuje. Po studiu záznamů se specialisté přiklonili k názoru, že taková akce by vypadala jinak a šlo tedy o špehování.

Třetí argument obžaloby je prostý. Akci neschválilo Ministerstvo obrany a tehdejší ministr Alexandr Vondra s ní nebyl seznámen, tudíž se jedná o vážné porušení předpisů.

Nagyová spolu s Páleníkem a Kovandou nyní čelí obvinění ze zneužití pravomoci. Důkazy potvrzuje i vrchní státní žalobce Ivo Ištvan, který MF Dnes potvrdil, že první část kauzy Nagyová jde do poslední fáze. Státní zástupce již prý chystá obžalobu.

"Brzy by měla být připravena obžaloba. Až ji vyšetřující státní zástupce dokončí, tak tuto část vyjmeme ze společného řízení a bude ji možné poslat k soudu," říká pro Ivo Ištvan. Potrdil také, že se můžeme dočkat velkého překvapení. "Poměrně zásadní věc je vedena v režimu utajovaných skutečností," sdělil MF Dnes.

Témata: soudy | Nagyová, Jana

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky