Česká televize má další problém: Čelí obvinění z cenzury

Česká televize čelí dalšímu obvinění z cenzury. Odmítla odvysílat dokument Davida Vondráčka miliardáři a protikorupčním aktivistovi Karlu Janečkovi s názvem Pozitivní evolucionář. Podle informací serveru iDnes.cz zastavila televize jeho vysílání na poslední chvíli.

reklama

"Dá se to nazvat cenzurou, protože dokument byl schválen, následně přišly výhrady, které jsem byl schopen akceptovat. Pak mi ale bylo oznámeno, že dokument nebude vysílán v době, kdy by byl ještě aktuální," řekl serveru režisér Vondráček, který stojí za několika díly populárního cyklu GEN.

"Na Zelený čtvrtek, tedy 17. dubna mi kreativní producent Petr Kubica oznámil, že dokument nebude odvysílaný vůbec," dodává Vondráček.

Kreativní producent ČT Petr Kubica popírá, že by Vondráčkovi podobná slova řekl, naopak se domnívá, že  dokument není dokončený a vidí v něm několik chyby. "Vadí mi že, se nedotýká komplexněji postavy pana Janečka ani vysokofrekvenčního obchodování na burzách, kterým si pan Janeček vydělává," sdělil serveru Kubica.

"U dokumentu pana Vondráčka nyní probíhá v tvůrčí producentské skupině diskuse nad finální podobou snímku, která se odchýlila v některých parametrech od původního zadání schváleného programovou radou," tvrdí mluvčí ČT Alžběta Plívová s tím, že dokument se měl původně jmenovat Samozvaný spasitel a byly z něj vypuštěny některé kritické prvky. Dodává, že ačkoli jsou změny v dokumentu možné, musí být nejprve odsouhlaseny, což se v tomto případě nestalo.

Vondráček podal stížnost Radě České televize a v úterý jí odeslal podnět, ve kterém důrazně upozorňuje na neodvysílání dokumentu. Česká televize letos čelí již druhému nařčení z cenzury, v lednu na ni díky zpravodajství podala stížnost část zaměstnanců, mezi nimi například moderátorka Daniela Drtinová.

Témata: česká televize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky