Nečas promluvil o Pospíšilovi i svém obvinění. S čím se nikdy nesmíří?

Bývalý premiér a předseda ODS Petr Nečas se podle svých slov s pádem vlády a odchodem z politiky již vyrovnal, své trestní stíhání však i nadále považuje za politicky motivovanou kauzu. V rozhovoru pro server Česká justice promluvil o své nespokojenosti s exministrem Jiřím Pospíšilem i vedením resortu spravedlnosti.

reklama

Nečas tvrdí, že ačkoli se s odchodem z politiky již smířil, těžko se vyrovnává s okolnostmi, za jakých se to stalo. "Odchod z politiky je věc, kterou zvládám, s čím se ale nemohu srovnat, a s čím se nesrovnám, je mediální lynč, který je dlouhodobě za pomoci lží a polopravd veden proti mé ženě. To je věc, se kterou se vyrovnat nedokáži, a se kterou se nevyrovnám," řekl serveru dodal, že s tím souvisí i informace ze soukromí jeho manželky, které jsou podle jeho názoru pouštěny některými policisty a státními zástupci.

Domnívá se, že trestní stíhání kvůli údajné korupční dohodě s rebely z ODS v roce 2012 ukazuje na politicky motivovanou kauzu vedenou některými policisty a státními zástupci, kteří jsou údajně osobně a politicky podjatí. "Jde opravdu jenom o jakousi bizarní a zcela fiktivní právní konstrukci, protože žádná dohoda o rezignaci tří poslanců výměnou za posty ve státní správě nebyla nikdy uzavřena. Je to pouze výmysl orgánů činných v trestním řízení a mimochodem to, že bylo něco dopředu domluveno, je věc, kterou nemohou nikterak dokázat, ani jakkoli podložit důkazy," tvrdí Nečas.

Celé obvinění na něj působí jako dadaistický text. "Někdo, nevím kdo, se někde sešel, nevím kde, a tam se podle mne usnesli na tom a tom. Ještě tam chybí dodat, že na blíže neurčeném místě, v blíže neurčenou dobu spáchali blíže neurčený trestný čin. Tím už by to státní zástupci dovedli k absolutní dokonalosti," poukazuje ironicky expremiér.

Populistické kroky Pospíšila

Nečas podle svých slov jako premiér prokázal velkou bojovnost a přestál mnoho výzev k rezignaci, tato situace krize už se ale nedala ustát. "Vše nasvědčuje tomu, že motivy udržet si svá místa u pánů Šlachty a Ištvana byly velmi silné, že byly součástí motivací ke krokům, které oni dělali, a o tom vůbec žádné pochybnosti. Na druhou stranu, o tom, že vše měli již dopředu připravené, svědčí i návrhy k domovním prohlídkám a zadržením, které již byly sepsány. To načasování bylo i v tom, že to bylo před víkendem, takže si dopředu vyhlédli konkrétního soudce, toho si připravili. Moc dobře znali povolné soudce, kteří vyhoví policistům a státním zástupcům, takže vše bylo dopředu nachystáno," řekl serveru Česká justice.

Nečas se také vyjádřil k osobě někdejšího ministra Jiřího Pospíšila. Přiznává, že jej neodhadl a že až časem jsem zjistil, jaký je Pospíšilův mediální obraz a jaký je ve skutečnosti. "I v tom, jak silně byl provázán s Romanem Jurečkem, tedy s jedním z těch zákulisních hráčů v ODS. V podstatě neudělal žádný závažný krok, aniž by na něm nebyl s Jurečkem domluven. To pro mne bylo velkým překvapením."

Jiří Pospíšil podle jeho slov nebyl schopen rezort manažersky zvládat a zaměřoval se údajně pouze na populistické věci a dělal pouze ty věci, za něž sklízel potlesk. Jako příklad uvádí situaci s vězeňstvím, kdy kapacita věznic čítá 18 000 míst a ve věznicích bylo 23 000 vězňů.

"Bylo jenom otázkou času, kdy dojde k obrovským problémům. Jediným smysluplným opatřením u bagatelních trestů, kdy do půl roku u nás sedělo kolem čtyř tisíc vězňů, bylo je propustit pod podmínkou dobrého chování. Jenomže veřejnost nechce vidět žádného předčasně propuštěného vězně, a to ani toho, který byl odsouzen za nedbalostní trestný čin. A to Pospíšil dobře věděl, a proto se bál takový krok udělat, aby si nepošpinil svůj mediální obraz," tvrdí Petr Nečas.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky