Chcete sociální dávky? Čtěte, co hrozí

Původní plány státu, že bude výplata doplatku na bydlení omezena pouze na jeden rok, se zřejmě nevyplní. V budoucnu se však možná změní pravidla pro vyplácení sociálních dávek a ti, kteří budou požadovat například doplatek na bydlení, budou muset například nejprve prodat svůj majetek, aby potřebné prostředky získali.

660
reklama

Podle původního návrhu novely zákona měli mít lidé nárok na doplatek na bydlení i na jiné, než pouze bytové prostory, v okamžiku, kdy v nich bydlí. Vyplácení dávek ale mělo být omezeno na půl roku, popřípadě na rok, pokud si dotyční aktivně hledali nové bydlení.

Z nového návrhu, které ministerstvo práce a sociálních věcí poslalo do připomínkového řízení, toto časové omezení podle informací serveru Týden.cz vypadlo a v mnoha směrech se tak výplata doplatku na bydlení zřejmě zpřísní.

Nejpodstatnější změnou tak projde zejména žádost samotná, kdy žadatel o doplatek bude muset prokázat, že udělal vlastním přičiněním maximum pro to, aby si zvýšil příjmy, a to například prodejem svého majetku. Případný doplatek se navíc odvozuje od výše příjmů a nárokovat si jej mohou pouze ti, kteří si podle serveru nemohou příjem "zvýšit vzhledem ke svému věku, zdravotnímu stavu nebo z jiných vážných důvodů vlastním přičiněním."

"Zvýšením příjmu vlastním přičiněním se rozumí zvýšení příjmu řádným uplatněním návrhů a pohledávek a prodejem nebo jiným využitím majetku," cituje server Petra Sulka z tiskového odboru ministerstva práce.

Není to jediná zásadní změna, kterou novela zákona přinese. V ohrožení jsou také lidé s podepsanou dohodou o provedení práce, která jim prý nově znemožní si o dávku zažádat, a to i přesto, že v rámci této smlouvy nic nevykonávají a nemají z ní žádný příjem.

Novela by měla rovněž přinést jednu pozitivní změnu, a to pro starobní důchodce, kterým by se upravilo současné hodnocení doplatku. V současnosti se posuzuje plných sto procent jejich penze, v budoucnu by to však mělo být pouze osmdesát procent.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky