Babiš udělal ze Sobotky s Mládkem hlupáky, co chtějí plýtvat penězi

Velké vítězství Babiše na úkor sociální demokracie. I tak se dá prezentovat výsledek jednání ministra financí Andreje Babiše /ANO/ se společností NWR, která vlastní OKD. Ministr průmyslu Mládek a premiér Sobotka totiž teď vypadají jako neschopní politici, kteří chtěli zbytečně vyhodit půl miliardy korun.

660
reklama

Mládek se Sobotkou prosazovali na vládě, aby stát poskytl 1,1 miliardy korun na sociální programy pro horníky z dolu Paskov, který chce OKD uzavřít kvůli ztrátovosti. Výměnou za finanční podporu měl důl fungovat až do roku 2016. Majitel ho chtěl přitom uzavřít již na konci tohoto roku.

Ministr financí a předseda hnutí ANO Babiš finanční injekci v této výši odmítl. Nyní se sešel s předsedou představenstva mateřské NWR Garethem Pennym a dohodl na první pohled výhodnou dohodu. Stát zaplatí jen 600 milionů a důl pojede ještě o rok déle, a to do roku 2017.

Toto řešení je pro stát rozhodně výhodnější než původní návrh. Stejně tak je výhodný pro Andreje Babiše a hnutí ANO. Ministr financí totiž po krátkém jednání dokázal ušetřit půl miliardy a zajistil rok práce navíc pro horníky.

Naopak pro ČSSD je to katastrofa. Babiš z premiéra Sobotky a Mládka udělal hlupáky, kteří onu půlmiliardu navíc chtěli zbytečně utratit a ochudit o ní tak státní pokladnu. Navíc za pouhé dva roky provozu dolu navíc.

Připomeňme, že ve správní radě NWR dosud působí lídr ANO pro evropské volby Pavel Telička. Že by připravil půdu pro triumfální vítězství svého šéfa? Sám to v tiskové zprávě popírá.

Témata: Andrej Babiš | OKD

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky