Zvýšení důchodů? Škromach se pustil do kritiky Sobotky

Místopředseda senátu a exministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach promluvil o svém pohledu na současnou vládu, kterou přirovnal k té Špidlově. Navíc prý hrozí možný střet mezi dvěma aktéry, z nichž jeden bude bezesporu premiér Bohuslav Sobotka.

660
reklama

Podle Zdeňka Škromacha současná vláda svým složením připomíná tu, kterou vedl Vladimír Špidla v roce 2002, s tím rozdílem, že tehdy mělo ČSSD i resort financí. Dnes má z těch ekonomických ministerstev jen resort průmyslu a obchodu a podle Škromacha na to tvrdě doplatí.

Strana bude údajně muset vysvětlovat, proč nejsou peníze na důchody, školství a zdravotnictví, zatímco zbylé koaliční strany jim budou vyčítat plýtvání. "V zásadě budeme vnímáni tak, že chceme rozdávat, ale nemáme na to, a koaliční partneři budou ti dobří, budou stavět silnice, realizovat ekologické projekty, protože povedou resorty, kde se financuje venkov," sdělil Škromach v rozhovoru pro magazín Týden.

Domnívá se, že premiér Bohuslav Sobotka se však nemá na co vymlouvat. "Mohl vyjednat vládu, jakou chtěl, nikdo mu do toho nekecal. Co si vyjednal, to má," tvrdí exministr s tím, že Sobotka nemusel při sestavování vlády čelit opozičním tlakům.

Zmínil se také o povolební "lánské schůzce", na které se za zády premiéra setkali zástupci opozice s prezidentem. Ta byla podle Škromacha pouhou záminkou. "Střet mezi tábory se očekával. Skupina Slávka Sobotky se připravovala na nedobrý výsledek a připravovala výzvu k našemu odchodu z vedení strany stejně. Chtěli to zdůvodnit tím, že za špatný výsledek může názorová nejednotnost," dodává v rozhovoru pro magazín Škromach.

"Když jsem viděl demonstranty s transparenty natištěnými v barvách volební kampaně, došlo mi, že se to neodehrálo spontánně," tvrdí místopředseda senátu. Zároveň neskrývá svůj kritický postoj nejen k Sobotkovi, ale i k ministru pro lidská práva Jiřímu Dienstbierovi. Ač oba s vazbami na sociální demokracii, podle Škromacha stejnou stranu rozhodně nereprezentují.

"Sobotka a Dienstbier nezastávají jeden, ale dva mocensko-názorové proudy v sociální demokracii, a časem se střetnou," domnívá se místopředseda senátu a dodává, že oba podle něj mají odlišný pohled na budoucí směřování ČSSD.

Témata: důchody | vláda

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky