Odbory varují před gigantem Amazon: Pozor na otrokářské praktiky

Zatímco politici tlačí na samosprávy, aby umožnily výstavbu logistického centra zásilkového gigantu Amazon, odbory mírní nadšení z příchodu miliardové investice. Upozorňují na velmi tvrdé praktiky vůči zaměstnancům.

660
reklama

Česko je velmi blízko investici v řádech miliard korun od americké firmy Amazon. Ta chce postavit dva sklady v Dobrovízi u Prahy a v Brně. To by vytvořilo velké množství pracovních míst a není divu, že se vláda snaží výstavbu podpořit i přes odpor tamních obyvatel.

Odbory ale rozjíždějí kampaň, ve které upozorňují na tvrdé praktiky amerických zaměstnavatelů. "Jde o frontální informační kampaň z naší strany tak, aby se nestalo, co je známo o Amazonu v evropských zemích, kde působí," řekl Právu Josef Středula, který veden odborářský svaz KOVO. Tvrdí, že některé praktiky vůči zaměstnancům se dají označit za otrokářské.

Nedávno se objevil kritický článek k investici Amazonu v odborářském časopisu Sondy Revue. "Je všeobecně známo, že Amazon je pověstný drsnými pracovními podmínkami a asi právě proto i silnou averzí k odborům. Odborová centrála ČMKOS a Odborový svaz obchodu mají od svých kolegů z Německa, Velké Británie i USA podrobné informace o praktikách, které v Amazonu panují," píše se v textu, ve kterém je Amazon překřtěn na Dramazon.

Témata: Amazon

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky