Co je s Grossem? Zdravý není, manželka promluvila

Má někdejší premiér Stanislav Gross "jen" problémy s páteří nebo ztratil hybnost ruky následkem nádoru či mrtvice? Odhadům jeho zdravotního stavu se opět věnuje dnešní vydání Blesku.

660
reklama

To, že má Gross zdravotní problémy, potvrdila i jeho manželka Šárka. "Manžel má nyní problémy s páteří a tím pádem má oslabenou pravou ruku. Čekají ho vyšetření a možná i operace. Věřím ale, že bude opět v pořádku," řekla Parlamentním listům Šárka Grossová.

Deník Blesk už včera informoval a doložil fotografiemi, že Gross má nehybnou pravou ruku. Nyní oslovil i lékaře, aby se pokusili odhadnout příčinu zdravotních obtíží takového charakteru. Podle jejich názoru může jít o následek zhoubného či nezhoubného nádoru mozku. "Pokud je v blízkosti pohybového centra, může způsobit poruchy hybnosti od potíží se zapínáním knoflíků až po ochrnutí na celou polovinu těla," uvádí Blesk.

Další verzí je mozková příhoda, lidově mrtvice, u níž je ztráta hybnosti ruky velmi častá. A poslední verzí, kterou deník nabízí, je onemocnění mozku zvané amyotrofická laterální skleróza (ALS), známá také jako Lou Gehrigova choroba. ALS způsobuje degeneraci a ztrátu buněk centrální nervové soustavy, které ovládají svalové pohyby.

Při úbytku buněk dochází ke svalové slabosti až k úbytku svalstva. Zpočátku nemocný pociťuje zvýšenou svalovou slabost, zvláště v rukou a nohou, špatně mluví, polyká a dýchá. Mozek nakonec není schopen ovládat většinu svalů a pacient zůstává paralyzován.

Témata: Gross, Stanislav

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky