John ví, proč Babiš nechce dát zemědělství lidovcům

Bývalý předseda Věcí veřejných Radek John se pustil do Andreje Babiše. Ve svém komentáři se pokusil rozklíčovat, proč podle jeho názoru hnutí ANO nechce dát resort zemědělství lidovcům.

660
reklama

Jednání o budoucí vládě se zasekla na tom, kdo bude v příští vládě ovládat ministerstvo zemědělství. Jako prioritu ho označili lidovci. Poté i sociální demokracie, kterou podpořil Andrej Babiš a jeho hnutí ANO.

"Samozřejmě, že Andrej Babiš by si nejraději usurpoval resort zemědělství sám pro sebe, ale to by bylo jaksi příliš nápadné. Proto jde raději cestou menšího odporu a nechá jej socialistům, se kterými lépe vychází, ač to tak zpočátku nevypadalo," komentuje to John.

Bývalý šéf VV si také všímá, že zemědělství je v koaliční smlouvě uvedené vysoko. "O tom, jakou hraje roli, si můžeme domýšlet i z toho, že je to v pořadí hned třetí kapitola, zařazena před kapitolami jako zdravotnictví, sociální věci, důchody nebo školství. Vzpomeňte si na předvolební rétoriku v podstatě všech stran. Ty vylepovaly billboardy se slogany týkajícími se hlavně školství, zdravotnictví a důchodů. Bojovaly o přízeň voličů s tématy, která jsou nyní zařazena až kdesi na chvostu. Není to trochu divné?" podivuje se.

Podle Johna ve smlouvě není žádný bod, který by měl pomoct malým zemědělcům, naopak ty velké vyzdvihuje. "Navíc koalice chce změnit paušály pro živnostníky, a tak těch dosavadních odpočitatelných 80% pro zemědělskou činnost může klesnout a malí zemědělci své podnikání prostě finančně neutáhnou. Hle další příležitost pro velké hráče v tomto oboru. Zemědělská produkce přitom samozřejmě zůstane zachována, protože Agrofert krachující malé zemědělské podniky rád skoupí," dodal John.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky